Кои са предпочитаните сортове ябълки и круши у нас » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Кои са предпочитаните сортове ябълки и круши у нас

Акценти

  • В България най-предпочитаният за отглеждане сорт круши е Попска круша

Към 2017 г. ябълковите насаждения у нас са заемали обща площ от 5 148,1 ха

На всеки 5 години в страните от ЕС се провежда изследване на структурата на овощните видове. Данните на МЗХГ показват каква е била тя в страната ни през 2017 г. Целта на тези проучвания е да предостави точна статистическа информация за отглежданите сортове и възрастта на насажденията. Паралелно с това се внася яснота и относно гъстотата на засаждане на отглежданите овощни видове.

Обобщените данни обхващат насажденията с ябълки, круши, кайсиии/ зарзали, праскови, нектарини, лозя с десертни сортове, сливи и джанки, череши, вишни, орехи, бадеми, лешници и малини. Информацията се събира въз основа на наблюдение на земеделските стопанства в страната, които отглеждат горепосочените видове. За събиране на данните за доклада са наблюдавани близо 46 000 стопанства на територията на цялата страна. В тях са включени всички, които отглеждат поне 1дка (0,1ха) чиста култура–   ябълки, круши, праскови, нектарини, кайсии, сливи и джанки, череши, вишни,  орехи, бадеми, лешници, малини и лозя с десертни сортове грозде. Референтната дата за площите с овощни насаждения в стопанствата е 1-ви юли 2017 година.

Цифрите показват, че у нас най-много площи, а именно 1 023,0 ха, са заети с ябълки сорт Флорина. На второ място се нареждат насажденията със Златна превъзходна. Те са 927,6 ха. Грант/Грени смит се отглеждат върху 603,6 ха, Червена превъзходна – 331,3 ха, Муцу /Мутсу/ Криспин на 209 ха, а Мелроуз  на 207,6 ха. Другите сортове заемат обща площ от 1 846 ха.

Най-предпочитаният за отглеждане сорт круши е Попска круша. Насажденията са с обща площ от 157,7 ха. На второ място се нареждат сорт Абат фетел и други сортове от групата на абате с 138,2 ха. След тях са Вилямова масловка с 86,1 ха, Уилямс с 32,9 ха, Санта Мария с 30,3 ха. Другите сортове заемат обща площ от 231,8 ха.

 

Сродни публикации