Кои подправки ще ни помогнат да свалим излишните килограми? » Съвети в земеделието

май 09, 2021

Кои подправки ще ни помогнат да свалим излишните килограми?

Акценти

  • Лютият червен пипер повишава телесната температура, ускорява метаболизма и така превръща тялото в машина за горене на мазнини

Думата диета е една от най-плашещите за много хора. Първата асоциация, която тя поражда е за лишения и безвкусна храна.

Истината е, че отслабването може да се постигне и чрез консумацията на по-малко храна, здравословно приготвена и то с различни подправки. Често в режимите за хранене те са ограничени, но истината е, че част от тях могат да помогнат на тялото ни да се освободи не само от излишните килограми, но и от излишните течности.

Често когато храната ни не е добре овкусена добавяме повече сол или захар. Точно те създават проблеми с теглото и задържането на вода. Вместо да прекаляваме с тях може да добавим от следните подправки:

Канела

Тя се отличава със свойството си да потиска апетита и чувството за глад към сладки храни. Особено полезна е за хората, които се опитват да контролират нивата на кръвна захар. В рецепти за диабетици тя се смесва с кисело мляко и се консумира редовно.

Куркума

Тя е сериозен помощник в борбата с излишните килограми. Освен това е много мощно средство за облекчаване на болките в ставите. Действа противовъзпалително и стимулира подвижността им.

Черен пипер

Особеното при него е, че съдържа много пиперин. Тази подправка предотвратява сформирането на нови мастни клетки и помага за поддържането и свалянето на теглото. Много добре се комбинира действието й с това на лютия червен пипер.

Лют червен пипер

Особеното при него е, че повишава телесната температура, ускорява метаболизма и така превръща тялото в машина за горене на мазнини. Добавянето му в големи количества обаче може да бъде опасно, защото може да навреди на стомаха. За употребата му максимата на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“ не важи.

Джинджифил

Той се отличава със своя лют и силен вкус. Нетипичен е за българската кухня, но навлиза все повече в рецептите, които приготвяме. Използва се за приготвянето на редица чайове, шейкове, основни ястия, разядки, дори десерти. Особеното при него е, че поддържа нормалните нива на кръвната захар, подпомага храносмилането и облекчава стомашните дискомфорти. Освен това е много добро средство за борба с настинките и зачервеното гърло.

Кимион

Кимионът набира популярност не само като подправка, но и под формата на олио. То навлезе на пазара у нас през последните години и се отличава със здравословните си ползи. Лекува както храносмилателни проблеми, така и редица кожни. Силно ароматно е и добавено в салати може да ги овкуси чудесно, набавяйки на тялото ни полезни мазнини.

 

Сродни публикации