Кои плодове и зеленчуци са с най-високо съдържание на пестициди » Съвети в земеделието

декември 02, 2021

Кои плодове и зеленчуци са с най-високо съдържание на пестициди

Акценти

 • В над 92% от пробите на кейл са открити остатъци от два или повече вида пестициди

В „Мръсната дузина“ има неочаквани нови попълнения за 2019 г.

Напоследък все повече се говори за здравословното хранене и ползите от консумацията на „супер храните“. В тази група попада и кейлът или къдравото зеле. Той влиза във все повече рецепти за живителни, тонизиращи сурови напитки, салати и ястия. Богат на фибри и беден на калории, освен това съдържа много антиоксиданти. Основна съставка е и в диетите за сваляне на килограми и режимите за детоксикация на организма. За съжаление нещата не са толкова прекрасни и чудесни колкото изглеждат.

Готов е списъкът, който подрежда плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди в класацията Dirty Dozen или „Мръсната дузина“. Така за 2019 г. кейлът влиза в нея и то сред челните позиции, а именно на 3 място. Той се нарежда след спанака, който е втори и ягодите, заемащи първа позиция.

Представители от работната група по околната среда са изненадани от резултатите. Неочаквано високи са били количествата пестициди, открити в кейла. Никой обаче не се съмнява в данните от токсикологичния анализ. Според резултатите в над 92% от пробите на кейл са открити остатъци от два или повече вида пестициди. Изумителното е, че в една те са били цели 18 на брой. Важно е да се отбележи, че тези изследвания се извършват с много добре почистени плодове и зеленчуци, които не са били само накиснати. В почти 60% от кейла е открито наличие на Dacthal (DCPA), който е класифициран от Агенцията за опазване на околната среда като възможен канцероген за човека. От 2009 г. насам Dacthal е забранен в Европа.

Така в „Мръсната дузина“ за 2019 г. попадат:

 1. Ягоди;
 2. Спанак
 3. Зеле
 4. Нектарини
 5. Ябълки
 6. Грозде
 7. Праскови
 8. Череши
 9. Круши
 10. Домати
 11. Целина
 12. Картофи

Паралелно с тази класация е изготвена и друга, в която са включени 15 чисти плодове и зеленчуци. В тях съдържанието на пестициди липсва или е минимално.

В „Чистите 15“ влизат:

 1. Авокадо
 2. Сладка царевица
 3. Ананаси
 4. Сладък грах (замразен)
 5. Лук
 6. Папая
 7. Патладжан
 8. Аспержи
 9. Киви
 10. Зеле
 11. Карфиол
 12. Пъпеш Канталуп
 13. Броколи
 14. Гъби
 15. Пъпеш Медена роса

Според препоръките на Организацията за опазване на околната среда консумацията на биологични продукти е по-добрият избор. Специалистите съветват потребителите колкото се може по-често да избират чисти храни. Така ще ограничат рисковете за здравето си.

 

Сродни публикации