Кои животновъди обират субсидиите » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Кои животновъди обират субсидиите

От трите земеделски сектора с най-големи помощи от държавата и ЕС – зърнопроизводството, тютюна и отглеждането на животни, последният бранш е с най-ниски субсидии и концентрация. Топ 20 на получилите най-големи държавни помощи животновъди показва, че дружествата са получили 6 млн. лв., или 5.5% от отпуснатите за сектора 110 млн. лв.

Поглед над фирмите показва, че най-много представители има от Пловдивския и Добружданския регион, повечето производители отглеждат крави, а не овце, и отчитаните печалби са ниски. Но има и един странен факт – много от компаниите имат връзки с ДПС. Това показва справката по Закона за достъп до обществена информация за 20-те компании, които за последния сезон са получили най-големи суми от бюджета по програмата за животновъдство.

 

Колко и за какво се плаща
 

Секторът е субсидиран вече пета година, като сумите идват от държавния бюджет, а не е от европрограми. Първоначално през 2009 г. бяха отделени 60 млн. лв, а впоследствие сумата нарастваше. За последната кампания (есента на 2013 – зимата на 2014 г.) разпределените средства са за близо 110 млн. лв, които се разпределят по различни схеми за подпомагане на крави, биволи, овце, кози и др. Получателите на средствата годишно около 30 хил., които отглеждат над 950 хил. животни. 

Повече от половината средства са по схеми за едри животни, като единичната субсидия е 200 лв. за крави и 350 лв. за биволи. Помощта на тези производители се плащат по необвързана с производството схема и от тях могат да се възползват фирми, които са отглеждали минимум 10 животни към февруари 2009 г. Това на практика означава, че регистрираните след това фирми нямат достъп до финансиране или пък фирми, излезли от животновъдството, продължават да получават субсидии. Подобно изкривяване има и при тютюнопроизводителите, където дори плащанията се дават на база на количества регистрирани преди години.

При субсидиите за овце и кози, където финансирането е 41 лв, такава референтна година няма.  В животновъдството има и още схеми за подпомагане – например за ферми, работещи в необлагодетелствани райони (най-вече планински села).

 

Братя шампиони
 

Лидер по субсидии е групата от фирми на братята Никола и Янко Ангелови "Елит 95" и "Елит милк 2000". Фирмите имат затворен цикъл на производство – обработват 50 хил. дка земеделска земя, върху които отглеждат пшеница, люцерна, тритикале и други култури, кравеферма, отделно имат ферма с над 5 хил. крави в Поповица, както и инвестиции в две мандри в селата Мирково и Дълбок извор, където се произвеждат кисело мляко и млечни продукти с марките "Елит" и "Утре". 

Данните показват, че двете фирми са усвоили над 1.1 млн. лв. от субсидиите за животновъдство през миналата година – това е 1% от плащането за целия сектор. Отделно от това те получават средства и за обработваната земя по европейските плащания на площ, имат одобрен проект по Програмата за развитие на селските райони, както и по предприсъединителната програма САПАРД. Икономистът в компанията Росица Игнатова коментира, че готвеният от следващата година таван за субсидиите на площ за големите фермери (до 300 хил. евро на стопанство) не трябва да се отнася и за земите, обработвани от животновъди, тъй като културите от тях се ползват изцяло за изхранването на отглежданите животни.

 

ДПС връзка

 

Третият в класацията отново е от Пловдивско – "Комсо", и е с фокус мляко. Собственик на компанията е Благой Каймаканов, който е брат на Венцислав Каймаканов, доскорошен областен управител на Пловдив и според медиите беше от квотата на ДПС, но от партията на Доган отричаха. Покрай назначението си Каймаканов призна, че преди години е дал на депутата от ДПС и член на ръководството на партията Джевдет Чакъров заем от 105 хил. евро за стоматологичен кабинет на съпругата му. Уточни обаче, че двамата са дългогодишни приятели. Политици от Пловдив описват Каймаканов като удобен за всички партии. Той е и неуспешен кандидат за кмет, свързват го и с областния председател на БСП Георги Гергов. По времето на управлението на СДС е бил директор на все още държавното по това време предприятие "Юрий Гагарин-БТ".

Но ако се върнем на фирмата на брат му "Комсо", тя има кравеферма в с. Цалапица. Тя е построена отново с еврофондове – с проект по САПАРД от 2004 г. за 700 хил. евро. От отчета на дружеството за 2013 г. става ясно, че фирмата обработва 7800 дка земя, засята изцяло с фуражни култури, които се използват за отглеждането на около 637 дойни крави, от които и получава годишно 2.6 млн. литра сурово мляко с много добра масленост. От документа се вижда, че дружеството е получило 1.16 млн. лв. субсидии – 126 хил. лв. за отглеждане на едър рогат добитък с млечна насоченост, 394 хил. лв. за наличен брой животни, необвързани с производството, 454 хил. лв. за обработваема земя и "Натура 2000" – 93 хил. лв. Сумата е почти една трета от приходите на компанията.

В групата на най-големите получатели на европейски субсидии е и фирмата ЕТ "Асотекс – Хамза Чакър", която е собственост на бившия зам. областен председател на ДПС в Разградска област Хамза Чакър. Компанията има кравеферма в община Кубрат, отглежда още овце, има инвестиции в зеленчукопроизводството. "Асотекс" и свързаният с него "Консорциум Калето" има четири спечелени проекта по предприсъединителната земеделска кампания САПАРД.

Името на Чакър нашумя покрай отстраняването на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Друмев беше обвинен, че неправомерно е сключил договори за наем на офиси за фонда, които били предплатени за няколко години напред, като единият от тях беше с фирма, собственост на Хамза Чакър.

През тази година фирмите в животновъдния отрасъл са получили по-високи субсидии заради отпусната по-голяма обща сума за отрасъла. Самият той обаче смята, че референтната година от 2009 г. за подпомагането трябва да бъде премахната, тъй като през годините броят на животните във фермите се променя, и подкрепя мнението на някои негови колеги субсидиите да не се разпределят на глава животно. "Най-справедливият начин е субсидиите да се дават спрямо продукцията, не само произведените, а и предадените в лицензиран преработвателен пункт количества", коментира той, допълвайки, че по този начин ще се преодолее и сивият сектор в животновъдството. В действителност тази идея е предлагана на няколко пъти от представители на сектора, но до този момент не е защитена пред ЕК.

Компанията "Караджа-Фаг" – Исперих, която е получила над 172 хил. лв. субсидии за животновъдство, е създадена през 1993 г., като според информация в сайта й обработва 17 хил. дка със зърно в Североизточна България и разполага с кравеферма в село Драгомъж с 260 крави и още толкова юници и телета. Собственост на дружеството е още ферма за дивеч, в която се отглеждат муфлони, сърни, диви прасета и др., която се намира в село Тодорово.

"Караджа- Фаг" е собственост на Гюнай Хюсмен. Самият той е бил кмет на Исперих от ДПС в края на 90-те години, когато е свален от поста със скандал заради започнало разследване за злоупотреба с власт. Хюсмен е местният председател на партията и до днес, а в една своя статия в. "24 часа" го определя като "най-влиятелния общински лидер на ДПС в Североизточна България". 

През 2011 г. около "Караджа-Фаг" избухва скандал. Причината е, че кравефермата на компанията е замърсила с оборски тор вододайна зона в региона. В репортаж по случая в. "24 часа" съобщава, че "за да прикрие замърсяването", директорът на местното ВиК дружество по това време Илия Илиев "прехлорира питейната вода и три дни не уведомява РИОКОЗ за проблема". Резултатът от въпросното превишаване на количествата дезифенктанти във водата е, че 34 деца и един възрастен са приети в болница заради натравяне. Започналите след това проверки на екоинспекцията установяват, че натравянето е следствие от питейната вода, а строителният надзор открива незаконни постройки в кравефермата.

Покрай "Караджа-Фаг" има и втори скандал от края на 2010 г. – за поискани от фонд "Земеделие" субсидии за земеделски земи, които не са били засети. Впоследствие обаче съдът оправдава служителя на дружеството, който е бил упълномощен да кандидатства за евросредства от името на фирмата.

 

Най-големият като бизнес
 

Следващият в списъка – "Недко Недков-Овчарово", е дружеството с най-голям оборот от топ 20 на субсидираните фермери – приходите на компанията за 2013 г. са 22 млн. лв., отчита и най-висока печалба. То е и най-динамично развиващото се – има почти 2000 крави, като от отчета се вижда, че всяка година се купуват по около 200 нови. Разширението на бизнеса продължава – започнато е строителство на два краварника за 470 крави, което трябва да завърши тази година. Компанията ще навлезе и в производството на млечни продукти, като новото предприятие също трябва да се изгради през 2014 г. От решение на земеделското министерство от края на миналата година пък става ясно, че Недков ще строи и инсталация за преработка на органични отпадъци в биогаз. 

Според публикация на в. "Сега" от 2007 г. той е сред най-едрите арендатори на земя в Добричко. Пред вестника Недков казва, че е агроном по професия и след развалянето на ТКЗС започва бизнеса си, като наема малко земя и постепенно я увеличава. Фермерът е доволен и от програма САПАРД, по която е спечелил два проекта.

Регистърът ДАКСИ показва, че от 2004 г. Недков е и в управлението на сдружение "Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България". В управата на тази асоциация заедно с Недков е и вече бившият общински съветник от Кубрат Лютфи Дахилов от квотата на ДПС, както и споменатият по-горе представител на ДПС Хамза Чакър.

 

Ферма и още нещо
 

В списъка има и компании, които са част от големи икономически групи. Пример за това е "Агрохолдинг Ловико", която от началото на 2002 г. е свързана с "Химимпорт". Сделката става чрез изкупуване на дълговете на едноименния винпром. Севлиевският "Агрохолдинг Ловико" поема развитието на животновъдството и земеделието. 

Холдингът стопанисва 40 000 дка със зърнени култури – пшеница, царевица, ечемик и др. Той е собственик и на животновъдната ферма в Сухиндол, която по думите на ръководството му е сред най-големите в страната. В нея се отглеждат 1150 крави. Средно на ден в кравефермата се добиват 4.5 тона мляко и цялото количество се изкупува от "Нестле". 

Агрохолдингът притежава и ферма за биволи край Севлиево, както и свинеферма с 3000 животни. През миналата година приходите и печалбата на дружеството падат, намаляват и служителите. Националните помощи не са единствените – компанията е получила общо 1.95 млн. евро субсидии от ЕС за периода 2009 – 2012 г., показва справка в сайта farmsubsidy.org.
Сред дружествата със солиден брой животни е и ЕТ "Диана-Ми-Минчо Иванов" от новозагорското село Кортен. По информация от сайта на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството дейността й включва обработката на 11 хил. дка земя и отглеждането на 1756 животни за разплод, в т.ч. 941 крави от породите "Холщайн" и "Редхолщайн".

Половината от дяловете в "Алексия 2002" – друга компания в списъка, е собственост на съпругата на Димитър Зоров, който е председател на Асоциацията на млекопреработвателите и собственик на "Пършевица".

Фирмата притежава кравекомплекс в с. Добри дол, област Враца. В момента в него се отглеждат над 2200 животни. Фермата се прочу и с това, че докато беше премиер, Бойко Борисов летя до ломското село, за да види подаръка си – телето Бойка.

Ветеринарният лекар Исмет Шабанов е вторият в топ 20 с две фирми – "Биоелит" (на 11-а позиция) и ЕТ "Исмет Шабанов – Олимп 131" (на 13-а). Той е получил общо почти половин милион субсидии и с това би заел втора позиция в класацията. Шабанов има ферма със 750 крави основно стадо и 2600 овце майки и обработва и 15 000 дка земя в района на Омуртаг. Собственик е и на "Месокомбинат Свищов". Шабанов е и голям износител на агнешко – от 1997 г. годишно изнася по 400-500 хил. агнета, като част от тях купува от Румъния заради недостига в страната.

В свое интервю отпреди седмици той настоява държавата да увеличи субсидиите и да дава сумите не на глава добитък, а на добита продукция: "От 11 милиона преди промените днес броят на овцете е едва под 1 милион. Крайно време е да се дават субсидии както в Европа. Например в една Румъния, където има над 20 млн. овце, фермерите получават 45 евро за овца майка, в Гърция – 60 евро. Докато при нас е около 15 евро."
Със съвсем контрастни бизнеси пък се занимава Павел Петров. Той е основател, управител и миноритарен собственик на куриерската компания "МиБМ експрес", която вече се контролира от Австрийските пощи. Но Петров има и животновъден бизнес през "Вароша 05". От седем години фирмата разполага с обновен кравекомплекс в село Камен, община Стражица. В момента в него се отглеждат над 1000 животни. Инвестицията във фермата е била 6.5 млн. лв., половината от които осигурени по два проекта по програмата САПАРД.

 

Другите
 

Компанията "Планета 98", която също попада сред най-големите получатели на субсидии за животновъдство, е собственост на Цанко Цанев. Дружеството, създадено през 1998 г., работи в региона на Горна Оряховица и се занимава със зърнопроизводство и животновъдство. Компанията разполага с кравеферма в търновското село Поликраище с около 600 животни. "Планета 98" е сред първите фирми в България, създали търговски обект, след като агроминистерството разреши директните продажби от фермерите на крайни производители преди четири години. Компанията отвори бившите хали в Горна Оряховица, където се предлагат изцяло български стоки, а продаваните месо, колбаси и млечни продукти са собствено производство.

В класацията попада и съдружник на Цанко Цанев – Йосиф Новосад, който чрез дружеството си "Чех и П" е усвоил 200 хил. лв. през миналата година. Цанев и Новосад имат обща инвестиция в млекопреработвателно предприятие в дряновското село Соколово. "Чех и П" и свързаните с него компании имат още животновъдна ферма, колбасарски цех и осем собствени магазина в региона на Велико Търново и Варна. Произвежданите млечни и месни продукти са с марките "Чех", "Арбанаси", "Болярче" и др.
Групата "Чех" и собственикът Йосиф Новосад попаднаха в епицентъра на скандали с европейската програма за доставка на храни за бедни семейства по време на кабинета на ГЕРБ. Единият случай бе с доставката на развален боб по програмата, за който се оказа, че е издаден сертификат за първо качество от фирмата "Чех – Йосиф Новосад". ‘Чех" попадна и в разследванията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който бе обвинен, че е ползвал служебното си положение, за да набави "противозаконни облаги за Йосиф Новосад" чрез спечелване на обществени поръчки за доставки по програмата за подпомагане на бедни семейства.
Сред топ 20 на получателите на субсидии е и семейната компания ЕТ "Давид – Джавит Бейтула". Дружеството има ферма с около 1000 крави и още толкова дребни животни в добричкото село Карапелит, обработва и 14 хил. дка земеделска земя. През годините компанията е реализирала проекти по програмите САПАРД и развитие на селските райони за покупка на оборудване и животни.
Последна в подреждането е "Асеница 96". Дружеството има животновъдна ферма в района на Асеновград, в която се отглеждат крави и телета. Мажоритарният дял в дружеството е собственост на Александър и Никола Каишеви.

Друга компания от списъка е "Учебен комплекс 2000". Макар да носи странно име, тя е обикновено дружество с ограничена отговорност. То е еднолична собственост на Вера Самуилова и в предмета си на дейност е включило всякакъв вид обучения. За компанията няма почти никаква публична информация, освен че Самуилова е била кандидат за общински съветник в Раковски от листата на ОДС през 2003 г. Добруджанският земеделски институт е организация и по тази причина няма финансов отчет в Търговския регистър. Оттам съобщиха, че отглеждат над 500 крави и над 1500 овце от елитни породи. Институтът има задължение като научна структура да поддържа определени породи с цел запазване на генетичното разнообразие.

 

 

 

За автора

Сродни публикации