Кожен гел ще пази фермерите от пестициди » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Кожен гел ще пази фермерите от пестициди

Акценти

  • Гелът потиска абсорбирането на най-често използваните пестициди
  • Фермерите често не използват предпазни средства

Индийски учени са разработили кожен гел, който потиска абсорбирането на най-често използваните пестициди, които могат да причинят сериозни вреди върху човешкото здраве, включително и смърт.

Екип от Института за биология на стволовите клетки и регенеративната медицина е формулирал и патентовал специален гел, направен от химически модифициран хитозан, намиращ се в черупките от ракообразни като омари, раци и скариди.

Работата по разработването на гела стартира през 2015 г. поради особена необходимост, тъй като Индия е сред основните страни, които използват органофосфатни пестициди.

Поради специфичния климат там, фермерите често не използват предпазни средства като ръкавици, костюми, маски за лице, шапки и ботуши. Затова и миналата година само в един щат са загинали 63 земеделски стопани и над 1000 са били засегнати в следствие употребата на пестициди.

От направените опити до момента е установено, че след приложение гелът деактивира химически или неутрализира пестицидите на основата на органофосфат. Така се намалява инфибирането на ацетилхолинестеразата – най-разпространеният ензим в централната и периферната нервна система и критичен за контролиране на нервните сигнали в тялото.

По този начин се намаляват вредните ефекти от органофосфатите. Това най-често са неврологични разстройства, невротоксичност, когнитивна дисфункция, намаляване на моторната координация, задушаване, парализа и в тежки случаи смърт поради сърдечно-съдов колапс и дихателна недостатъчност.