Кое е по-важно – борбата с плевелите или борбата с хербицидите » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Кое е по-важно – борбата с плевелите или борбата с хербицидите

Акценти

  • Дихлорофеноксиоцетната киселина (2,4-D) е била използвана за опустошаване на бойните полета в джунглите на Виетнам

Плевелите вече отдавна са развили устойчивост към глифозат.

Глифозатът, който е активната съставка на Roundup, е най-широко използваният хербицид в целия свят. Употребата му има своите последствия и те вече стават очевидни. Плевелите за съжаление стават все по-устойчиви при третирането с него.

Сега, почти 300 милиона паунда глифозат се използват в САЩ всяка година. Масово фермерите вече търсят решени за борба с плевелите, които устойчиво го понасят. Според едно от решенията на проблема трябва да се прибегне до употребата на нови генетично модифицирани култури, които са в състояние да понесат не само хербицида, но и останалите такива, с които да се унищожат и остатъците от глифозат.

Соята Enlist E3, произведена от Corteva Agriscience, подразделение на DowDupont и семената на фирмата MS Technologies, са сред най-новите, предназначени да понасят глифозат, глюфозинат (друг хербицид) и 2,4-дихлорофеноксиоцетна киселина (2,4-D). 2,4-D е една от съставките в хербицида Agent Orange. Тя е била използвана за опустошаване на бойните полета в джунглите на Виетнам. Последиците за здравето на изложените на въздействието й са ужасяващи.

До 2020 г. използването на 2,4-D може да увеличи до 600%.

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) вече одобри използването на Enlist Duo – хербицид, произведен от Dow Chemical. Той комбинира 2,4-D с Roundup, за да бъде използван върху царевица и соя, генетично проектирани да понасят както 2,4-D, така и глифозат.

Според прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ до 2020 г. използването на 2,4-D в американските ферми може да нарасне между 100% и 600% след одобрението му като част от Enlist Duo.

2,4-D е често срещана съставка в продуктите за грижа за тревните площи и фуражи. Тя убива плевелите, без да вреди на тревата, плодовете или зеленчуците. Именно това я прави изключително популярна и предпочитана от фермерите.

Още през 2015 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC) я определи като възможен канцероген за човека. Съществуват опасения, че тази съставка може да увеличи риска от неходжкинов лимфом и рак на меките  тъкани, известен още като саркома. 2,4-D е химично вещество, което разрушава още и ендокринната система. Може да повлияе отрицателно на хормоните на щитовидната жлеза и развитието на мозъка. Може да е причини вродени дефекти, намалена плодовитост и развитие на мозъка.

Пестицидите не са отговор

Последните проучвания, публикувани в Nature Plants, показват, че намаляването на употребата на пестициди е един от най-важните фактори за опазване на околната среда и човешкото здраве.

В изнесените резултати е посочено, че 59% от земеделските производители могат да намалят употребата на пестициди с 42%, без да навредят на добивите си. В резултат на това 40% от тези ферми биха подобрили производството си.

 

Сродни публикации