Кога ще вали през септември » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Кога ще вали през септември

Акценти

  • Месечната сума на валежите се очаква да бъде около и под нормата

Очаква ни хубав и топъл месец септември. Първите му дни ще са слънчеви и горещи, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През първите няколко дни от месеца времето ще се задържи слънчево и горещо на много места в страната. Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса. Около 5 септември от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение. Това ще е причина за краткотрайни валеж на отделни места в страната.

От 5 до 10 септември отново се очаква повишение на температурите, които ще са над обичайните. Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Около 10 септември ще се увеличи облачността, което ще е причина за още превалявания от дъжд.

Близки до обичайните за месеца ще останат температурите през по-голямата част от второто десетдневие. Тогава времето ще остане предимно слънчево и спокойно. Превалявания са възможни около 14-15-и и около 18-и септември. Тогава и температурите относително ще се понижат.

Бавно понижение на температурите се очаква и през третото десетдневие на септември. Тогава повечето от дните ще са без валежи. Такива са възможни около 22-и, 26-и и в края на месеца.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата. За равнините тя е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса. Най-високите температури през септември ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските – между 2 и 7 градуса.

Месечната сума на валежите се очаква да бъде около и под нормата. За равнините тя е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

 

Сродни публикации