Кога роботи ще започнат да берат ягоди » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Кога роботи ще започнат да берат ягоди

Акценти

  • Разработения прототип ще имитира работния процес на човек, който бере плодове с двете си ръце

Може ли машина да замени деликатната и прецизна работа на човешката ръка

Новите технологии навлизат във все повече свери от живота ни. Земеделието също не остана по-назад. Във Великобритания вече са разработили робот за събиране на меки плодове.

До сега този вид дейност се изпълняваше от сезонни работници. Както в много други области на земеделието и тук недостига на работна ръка е сериозен проблем. Създателите на робота се надяват това да е решението, което ще им помогне. Голям е рискът след Брекзит именно сезонните работници участващи в земеделските дейности да намалеят драстично.

Досега учените не успяваха да приспособят машина, която да извършва брането, проверяването и пакетирането на меки плодове, каквито са ягодите. Тъй като плодовете не са еднакви по форма и големина и не растат само над листата на растенията трудността беше да се пресъздаде работата на човешката ръка. Роботизираната система за бране на меки плодове ще разполага със система за вижън контрол, която се състои от камери. С нейна помощ ще бъдат откривани и събирани плодовете израсли под листата на растенията. Разработения прототип ще имитира работния процес на човек, който бере плодове с двете си ръце.

Според земеделски производители във Великобритания роботизираното бране на меки плодове не е решение на проблема с недостига на работна ръка. За да влезе в употреба и да се комерсиализира самата роботизирана система е нужно време, дори години. Тепърва предстои да се извършат още изпитвания и тестове с нея.

През последните 20 години брането на меки плодове във Великобритания се развиваше с бързи темпове. Много работници от България и Румъния се занимаваха именно с това. Сега след референдума за Брекзит много от тях се преориентираха и тръгнаха да търсят своето  препитание в други страни в Европа.

ръчно бране на ягоди

Остава ни само да чакаме, за да видим какво ще е бъдещето на роботизираната система за събиране на меки плодове. Ще замени ли тя човешката работна ръка или не?

 

Сродни публикации