Кога и как ще се подобри противоградовата защита на страната » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Кога и как ще се подобри противоградовата защита на страната

Акценти

  • Към момента Румъния извършва покупка на 6 самолета за противоградова защита

В Северна България трябва да заработи самолетният способ за защита.

Земеделските производители в село Морава се срещнаха с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя изрази мнението си, че се надява на консенсус със заетите в бранша във връзка с националната противоградова защита.

За изпълнението й в рамките на последните две години са вложени близо 12 млн. лв. През 2019 г. е предвидено по план да бъдат изразходвани още 800 хил. лв.

Вече са изградени пунктове в Хасково и село Тъжа. Те са съответно с 27 и 23 площадки.

Министър Танева коментира, че още преди три години е разработен план за Северна България, където трябваше да бъде осигурена противоградова защита със самолетен способ. Очаква се наземните дейности за целта да приключат тази есен. При успешното им изпълнение би следвало значително да се намалят щетите от градушки.

Много от съседните ни страни работят усилено за подобряване на противоградовата си защита. Към момента Румъния извършва покупка на 6 самолета. С тези си действия северната ни съседка ни дава добър пример как трябва да се работи в тази насока. Според министъра вече е време в темата за защита от градушките да се включи и тази за застраховането.

 

Сродни публикации