Кога и как да засеем семената за производство на разсад » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Кога и как да засеем семената за производство на разсад

Акценти

  • Когато установите, че повечето семена са поникнали е необходимо да направите корекция в температурата на въздуха в оранжерията

Успешното отглеждане на зеленчуци на открито има своите тънкости, част от които се крият в грижите, които полагаме след засяване на семената

Всеки желаещ да отглежда зеленчуци на открити площи трябва да знае кога, какво му предстои да изпълни. Добрите грижи създават предпоствака за успешно развитие на културите и добри последващи добиви.

С настъпването на месец февруари в някои области на страната стартира и засяването на семена за производство на разсад. Времето за изпълнение на тази дейност много зависи от продължителността на разсадния период. Както вече писахме в статията Как сами да обеззаразим семената за разсад, определящи са и климатичните условия в различните райони.

Период на засяване и сеитбени норми

В равнинните части на Южна България сеитбата на пипер и патладжан може да започне около/на 1 февруари и да се изпълни до 10 февруари. За отглеждането на домати, семената могат да се засеят в периода от 10 до 20 февруари. Тъй като в северната част на страната е по-студено, там тези дейности могат да бъдат отложени във времето със 7 – 10 дни. С 10-15 дни по-рано може да пристъпят към сеитба земеделските стопани в най-топлите части на страната.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации