Кога и какво е добре да похапваме » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Кога и какво е добре да похапваме

Акценти

  • храна, приета в неподходящо време да ни накара да се чувстваме уморени вместо енергични и жизнени

Много често в забързаното си ежедневие пренебрегваме принципите на здравословното хранене.

Когато нямаме време посягаме към полуфабрикати, вредни храни, сладкиши, бисквити, бургери и така постепенно трупаме излишни килограми. Случва се да попаднем и в стресови ситуации, когато определени храни ни помагат да се почувстваме по-добре, по-щастливи, по-енергични. За съжаление това чувство е измамно и твърде кратко.

Когато съзнанието ни е ангажирано с проблеми, задачи и умът ни е достатъчно претоварен с търсенето на различни решения дори не се замисляме какво слагаме в устата си. Често посягаме към първата шарена опаковка, която грабне погледа ни. За съжаление така сами си пречим. Не даваме възможност на тялото си да усвои полезна храната, но и често не се съобразяваме с моментните му нужди. По-скоро радваме небцето и гладните си очи с вредни храни.

Важно е да се знае, че подбора на храна съобразно различните часове от деня може много да помогне на организма. Напълно възможно е храна приета в неподходящо време да ни накара да се чувстваме уморени вместо енергични и жизнени.

Според специалистите по хранене рано сутрин, между 5:00–6:00 ч., е хубаво да направим своята физическа тренировка, за да помогнем на тялото да се събуди и активизира за ежедневните ни дела.

Между 7:00–9:00 ч. експертите смятат, че е добре да похапнем купа с кисело мляко и плодове. След тренировка приемът на протеин е много важен. Той би предотвратил загубата на мускулна маса. Освен киселото мляко може да посегнем към извара или яйца.

В интервала от 10:00 до 11:00 ч. може да хапнем авокадо, хумус или някакъв зеленчук. Плодовете и зеленчуците преди обяд са много добър начин за зареждане на организма с витамини, минерали и фибри.

За обяд между 12:00 и 14:00 ч. е подходящо да се насладим на някоя богата салата, в която има и протеин. Той може да бъде животински –пилешко, яйца, сирене, извара или растителен – боб, нахут, леща и др. Задължително е да хапнем и зеленчуци, за да запазим за по-дълго усещането за ситост.

В последно хранене между 18:00–19:00 ч. диетолозите съветват да съчетаем чист протеин – месо и солидна порция зеленчуци, по възможност пресни. Хубаво е все пак да внимаваме с размера на порциите. Ако сме пропуснали обяда или следобедната закуска е добре на вечеря да се храним бавно, да дъвчем много, за да не погълнем повече храна отколкото ни е необходимо. Преяждането би могло да предизвика чувство на тежест и да ни попречи да заспим.

 

Сродни публикации