Как климатът променя качеството на гроздето » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Как климатът променя качеството на гроздето

Акценти

  • В региона Шампан, Франция производителите на шампанско също се оплакват от затруднения с отглеждането на гроздето

С всяка следваща година и гроздоберът започва по-рано

Тази година метеорологичните условия бяха изключително динамични в цяла Европа. В много страни именно промяната в температурите и ежегодното им повишение спрямо предходните периоди са причина за изменение в добивите и качеството на гроздето.

У нас в много райони на страната гроздобера започна със седмици по-рано от обичайното. След честите валежи от дъжд и силните градушки стопаните се молеха за топло и сухо време, за да се вдигне нивото на захарност в гроздето. След като това се случи започна и прибирането на реколтата.

В региона Шампан, Франция производителите на шампанско също се оплакват от затруднения с отглеждането на гроздето. Всяка година там отчитат повишение на температурите. Винарите споделят, че за гроздето им почвите трябва да са варовити, а климатът да е хладен. Благодарение на тези условия се постига свежия, плодов вкус на шампанските вина. Промяната в климатичните условия и затоплянето  променят подходящите условия за производството на качествено грозде.

И в Шампан стопаните са започнали да прибират гроздето с две седмици по-рано от нормалното. Тенденцията, която наблюдават през последните години е, че вместо в края на септември началната дата на гроздобера доближава все повече и повече средата на август. Специалисти споделят, че заради високите температури през летните денонощия киселинността на гроздето спада и така се губи от свежестта на виното. Именно тя е важна за доброто шампанско, защото заради нея виното зрее и придобива своя специфичен вкус.

Като решение на този проблем някои производители прибягват и до употребата на стари вина. Често смесват стара реколта с ново вино. Други пък се преориентират към биодинамичното лозарство, за да ограничат вредното въздействие на климатичните промени.

 

Сродни публикации