Климатичните промени свиха с над 50% реколтата от маслини » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Климатичните промени свиха с над 50% реколтата от маслини

Акценти

  • В Италия загубите от производството на маслини се равняват на повече от 1 млрд. долара

Европейската комисия прогнозира спад на добивите във всички страни от ЕС

Промените в климата започнаха да оказват много сериозно влияние върху добивите в някои страни от Европа. В Италия реколтата от маслини драстично продължава да намалява. Спрямо 2018 г. спадът е с цели 57%. Експерти обясняват проблема с промени в климатичните условия.

Миналата година стопаните, които отглеждаха маслини бяха изправени пред редица трудности. Реколтата намаля заради обилните валежи, резките температурни промени, непредсказуемите студове, сушите и силните ветрове. Прогнозите сочат, че тази година ситуацията няма да е много по-различна.

Моделите, които се повтарят в последно време са ясен индикатор, по който експерти съдят, че производителността и добивите ще продължат да падат. Неприятното е, че и специалистите на ООН предвиждат аномалии, които не са характерни за страните от Европа. Новите метеорологични модели чертаят негативни промени и в бъдеще.

Фермери обясняват, че резките температурни разлики могат сериозно да увредят и намалят добивите. Студено време в продължение на няколко дни вреди на развитието на маслиновите дървета. Веднъж преживели подобни аномалии те  стават по-податливи към болести и вредители.

Наблюденията показват, че през миналия век температурите в Италия и околностите на Средиземно море са се повишили с около 1,4 градуса. За сметка на това валежите са намалели с 2,5%. Загубите от производството на маслини се равняват на повече от 1 млрд. долара.

За съжаление не само Италия страда от климатичните промени. Според прогнозите на ЕК маслиновата реколта в Португалия също ще се понижи с близо 20% през следващата година. За Гърция този спад ще достигне 42%. Като цяло климатичните изменения оказват изключително неблагоприятно влияние върху производството на маслини в страните от Европа.

 

Сродни публикации