Кланица №1 на Балканите ще е в Ловеч » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Кланица №1 на Балканите ще е в Ловеч

Най-голямата кланица на Балканския полуостров ще бъде в България.

Тя ще бъде изградена в Ловеч и ще помогне за справянето с безработицата в региона. Вложението в кланицата е за около 25 млн. евро. Очаква се да бъдат разкрити и 300 работни места, съобщи Money.bg. За да се осъществи този проект, ще бъде продаден на търг имот с площ от 4500 кв. метра, който е частна общинска собственост. Наддаването за терена ще започне от 68 000 лв. без ДДС.

Той се намира в Северната промишлена зона и до него е осигурен транспортен достъп, електроенергия и водопроводна инсталация. Към него няма предявени реституционни претенции, заведени съдебни дела и искове, които да са пречка за процедурата за продажба. Сделката е предвидена в Програмата за управление и разпореждане с имотите, общинска собственост през 2014 г., обясниха от кметството.

Първоначално е била определена цена на търга за имота на база пазарната му оценка – 92 000 лв. Общинарите решиха да я намалят като реверанс към бизнеса и послание към потенциалните инвеститори за съдействие. "Това е начална тръжна цена и ако има интерес на публичния търг, тя може да нараства неограничено", уточниха общинските съветници, цитирани от Zetramedia.com.

Съоръжението ще бъде построено от месопреработвателното предприятие „Месокомбинат-Ловеч" АД, в което работят около 600 души. То е собственост на „Бони Холдинг" АД, който има общо 10 дружества. Производственият център в Ловеч представлява комплекс от индустриална транжорна, предприятие за производство на колбаси и предприятие за производство на разфасовки, млени меса, полуфабрикати и печени продукти. Приходите на холдинга за 2012 г. са 149 млн. лв., а печалбата – 5,2 млн. лв.

 

За автора

Сродни публикации