Китай ще купува тонове български шафранови луковици през следващите няколко години » Съвети в земеделието

декември 07, 2021

Китай ще купува тонове български шафранови луковици през следващите няколко години

Акценти

  • За Китайската народна република ще бъде експортиран шафранов минзухар на обща стойност от 6,5 млн. евро

Край Пловдив ще бъде изграден Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки.

40 тона български шафранови луковици ще бъдат изнесени за Китай до края на тази година. Очаква се през 2020 г. те да достигнат 200 тона, а през 2021г. – 400 тона. За Китайската народна република (КНР) ще бъде експортиран шафранов минзухар на обща стойност от 6,5 млн. евро. Това стана ясно по време на срещата между министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Дун Сяодзюън. Той е извънреден и пълномощен посланик на КНР.

Цифрите за износ на продукция описани по-горе се основават на тригодишният план за развитие на шафран в България. Той е обхваща периода 2019-2021 г. Изработен е след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко“ ООД.

Към момента усилено се работи по изграждането на първия Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки. Той ще бъде създаден по инициативата 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и ще бъде разположен край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки, организирането на  изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия.

Близо 20 китайски фирми са инвестирали 60 млн. евро в работата по експозиционния парк за сътрудничество. В проекта участват също и Аграрен университет гр. Пловдив, земеделска кооперация „Единство“. Общите обработваеми площи  са в размер на 17 000 декара.

По-рано тази година, на 12 Април 2019 г., беше подписан и протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе. Това се случи в Дубровник, в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от ЦИЕ.

 

Сродни публикации