Китай отказа да купува американска соя » Съвети в земеделието

май 27, 2024

Китай отказа да купува американска соя

Акценти

  • Заради понесените загуби сега американските фермери ще получат обезщетение в размер на 28 млрд. долара

Заради неспазеното обещание Тръмп наложи нови мита върху китайския внос.

Китайски фирми спряха да купуват селскостопанска продукция от САЩ. Паралелно с това Пекин обмисля да наложи още мита върху американските вносни стоки, купени след 3 август, предаде БГНЕС.

Тези събития са в резултат от ескалиралата търговска война между САЩ и Китай. Освен това Пекин позволи китайския юан да се обезцени над границата от 7 за един щатски долар. Това се случва за пръв път от десетилетие.

Миналата седмица стана ясно, че Доналд Тръмп държи на дадените обещания. Китай така и не купи големи обеми американска земеделска продукция както беше обещала. Това провокира американския президент да наложени нови мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара. Така рязко приключи временното примирие в търговската война.

Най-големият купувач на американска соя в света е Китай. Тази протеинова култура е най-ценната сред изнасяните земеделски продукти на САЩ. Заради понесените загуби сега американските фермери ще получат обезщетение в размер на 28 млрд. долара. Имено те са сред основните поддръжници на Доналд Тръмп и неговото управление.

 

Сродни публикации