Китайци искат да изнасят българско вино и олио » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Китайци искат да изнасят българско вино и олио

Акценти

  • Китайска компания планира да започне внос на българско вино с партида от 200 хил. бутилки

Все повече китайски компании търсят партньорства с български фирми от частния сектор

Китайските потребители явно все по-добре приемат българските продукти, които достигат до тях. С цел увеличаване именно на вноса на българско вино и олио, китайска компания проучва възможностите за инвестиции у нас. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с г-жа У Джонцюн, вицегубернатор на провинция Дзянси. Тя е на посещение у нас начело на бизнес делегация по покана на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров.

Възможно е българско олио да бъде пуснато в 4 000 търговски обекта на китайската компания. По време на срещата стана ясно, че от наша страна китайските ни партньори могат да получат висококачествени продукти на конкурентна цена. Договорено бе да се предостави повече информация за сектора, а също така и да се окаже съдействие за установяване на контакти с български производители за продължаване на разговорите.

Интерес за внос на българско вино е проявила друга китайска компания. Тя планира да започне с партида от 200 хил. бутилки. Стремежът е тези обеми да бъдат увеличени. Китайската компания иска да запознае още по-добре своите клиенти с българските вина.

По време на срещата интерес бе заявен и към други сектори на българската икономика. Паралелно с това беше договорено да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и провинция Дзянси. По предложение на вицегубернаторът У Джонцюн това може да се случи още през месец май. Тогава се провежда най-голямото търговско изложение в Централен Китай.

Засиленият интерес от китайска страна се дължи до голяма степен и на по-активния диалог между България и Китай. Резултатите от това са видими. Все повече български продукти биват изнасяни за Китай.

Към момента сред изнасяните продукти са тези от хранително-вкусовата промишленост и козметиката.

 

 

Сродни публикации