Акценти
- Количеството на витамин Е в суровите фъстъци и продуктите от тях е в рамките на 8-10 мг/100 г
КАЧЕСТВА НА БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ ФЪСТЪЦИ
Географското разположение на България, като северна граница на възможното отглеждане на фъстъците, както и непрекъснато растящите изисквания на производителите и консуматорите към качествата на новите сортове, са главните фактори, които ясно и точно определят целите и направленията в селекцията на фъстъците. В най-общи линии, главна цел на селекцията преди и сега е – Създаване на високо продуктивни, ранозрели, устойчиви на гъбни болести сортове фъстъци, подходящи за механизирано прибиране, с добри стопански качества на плодовете и семената, с балансиран химичен състав на мазнините и белтъчините и с добри вкусови качества на семената.
През периода 1968-2008 в ИРГР гр. Садово главната задача беше създаването на нов модел сортове от тип Валенция, който съществено се различава от старите сортове по своите морфологични, биологични и стопански качества. Новият модел сортове трябва да имат изправен и прибран хабитус, с нежни стъбла с височина не по-голяма от 40-45 см, с 5-7 странични разклонения, прибрани към централното стъбло, с къси междувъзлия, с едри плодове, компактно разположени около корена на растението на дълбочина 10-12 см, и едри семена с добри вкусови качества.