Качества на българските сортове сусам » Съвети в земеделието

декември 02, 2020

Качества на българските сортове сусам

Акценти

  • Към настоящия момент е създадена колекция от над 22 стабилни линии сусам с неразпукващи се кутийки

Сусамът у нас се използва за производството на сусамов тахан, сусамова халва, сусамово масло, сусамки и за поръсване на гевреци, сусамови питки и други хлебни и сладкарски изделия. Сусамовото масло се използва директно в кухнята. Поради силното му стимулиращо действие върху образуването и растежа на епителните клетки на вътрешните органи и кожата, таханът се използва освен като храна и като лекарство за лечение на стомашни язви. В фармацевтичната промишленост маслото се използва за лечение на кожни рани и пърхот и като съставна част в производството на много и различни лечебни и козметични кремове.

Отглеждане на сусам в България

Сусамът е тропическо, силно топлолюбиво растение. Поради големите му изисквания към температурният фактор, България се явява северна граница на възможното му отглеждане. Затова у нас културата е съсредоточена предимно в Южна България, където температурите са по-благоприятни за неговото развитие. По изключение сусамът се отглежда успешно и в някои равнинни райони на Северна България при условие, че се използват само ранозрели сортове.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации