Кафявите петна по орехите могат да ви съсипят половината реколта » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Кафявите петна по орехите могат да ви съсипят половината реколта

Акценти

  • Патогенът хибернира върху засегнатата суха листна маса

Украинските фермери се оплакват от заболявания по ореховите насаждения

Кафявите петна (marsoniosis) са едни от най-разпространените и вредни гъбични заболявания по орехите в Украйна, съобщават от agrotimes.net.

Растенията, засегнати от тях отслабват много и навлизат в зимния период неподготвени. По тази причина често измръзват. Като резултат от това се наблюдава намаляване на плодните пъпки.

За опазване на дърветата е добре градината да се почисти. Нужно е да се премахнат и унищожат заразени листа, които падат през есента.

Патогенът хибернира върху засегнатата суха листна маса. След това през пролетта спорите му се разпространяват от вятъра и заразяват младите листа. Тези гъбички се разбиват изключително добре в мокро време. Масовото узряване и разпръскване на аскоспорите се случва в края на април и през май. Те инфектират листата, завръзите, издънките.

По листата се образуват многобройни заоблени петна, които причиняват преждевременно съхнене. Така листната маса опадва по-рано.

При леторастите най-напред се формират малки петна, а понякога и язви. В резултат от това инфектираните издънки се деформират и изкривяват.

Заразените плодове не успяват да се развият, особено ако вредите и деформациите настъпят в ранна възраст. В тези случаи те просто опадват. При инфектиране на по-късен етап се наблюдава точно обратното. Тогава плодовете остават по клоните.

В резултат на уврежданията кожата на ядката потъмнява. Така загубите могат да достигнат достигат 30 – 50 %.

 

Сродни публикации