Каракачанов предлага нови мерки в подкрепа на аграрния сектор » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Каракачанов предлага нови мерки в подкрепа на аграрния сектор

Акценти

  • Целта на мерките е да се преодолеят рисковете от провал на реколта 2020

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов внася утре в МС още три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор.

Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България предвижда първата мярка.

На ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ да бъдат отпуснати 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българското земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в тази трудна година.

Каракачанов предлага предоставяне на допълнителна субсидия от ДФЗ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева.

По този начин ще бъде гарантирано:

  • – производството на български зеленчуци за 2020 г. ;
  • – увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

Третата мярка предвижда осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като фуражи и добавки към тях:

  • – семена, разсад;
  • – торове, препарати за растителна защита;
  • – резервни части за селскостопанската техника;
  • – системи за капково напояване и др., необходими за производството на плодове и зеленчуци.

За целта се предвижда да се предостави безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители – за закупуване, така и на вносителите на консумативи – за тяхното осигуряване на пазара.

По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза, се отбелязва в предложението.

 

За автора

Сродни публикации