Как яденето на месото влияе на раковите заболявания » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Как яденето на месото влияе на раковите заболявания

Акценти

  • Резен шунка или бекон са приблизително около 23 гр.

Над 500 000 души са участвали в шест годишно проучване.

Здравословното състояние на хората и хранителните им навици са обект на редица проучвания. Последното такова проведено в Оксфордския университет е било финансирано от благотворителната организация Cancer Research UK. Екип от експерти е трябвало да проучи какви са рисковете за развитие на ракови заболявания в зависимост от консумацията на месо.

Установено е, че малки количества червено и преработено месо увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво. Особено опасни са месата, които са пържени, много мазни или пък и двете.

Интересното е, че такива заключения са направени и в резултат от изследвания на Световната здравна организация (СЗО). Те в случая могат да послужат като доказателство, че анализите и в двете проучвания са коректни.

Събирани и анализирани са данни в продължение на шест години. В проучването са взели участие повече от 500 000 души. Сред всички тях за периода на изследването са констатирани 2 609 случая на рак на дебелото черво.

Данните са показали, че по-високата консумация на месо значително повишава риска от развитието на рак. Така при ежедневен прием на 3 резена бекон, вместо на 1, рискът от развитие на рак на дебелото черво нараства с 20%. Още по-плашещи са цифрите, които показват, че на всеки 10 000 души има по 40 с диагноза рак на дебелото черво. Това основно са хора, чиито дневен прием на червено или преработено месо е в размер на 21 грама. Хубаво е да се отбележи, че резен шунка или бекон са приблизително около 23 гр.

От преработените меса е наблюдавано влиянието на бекона, шунката, наденицата и саламите. Колкото повече расте порцията месо, толкова повече са и заболелите от рак. Така при прием от 76 гр. месо на ден 48 от 10 000 човека развиват рак на дебелото черво.

Знаейки приблизителното тегло на резен преработено месо, лесно може да се прецени колко грама консумираме в сандвичи, ястия или като мезе.

 

Сродни публикации