Как ще се повиши защитата от градушки » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Как ще се повиши защитата от градушки

Акценти

  • Очаква се в рамките на 10 дни да започне изграждането на 63 нови ракетни площадки

Към момента ИАБГ има в наличност близо 12 хил. ракети.

През изминалата седмица три района в страната бяха поразени от градушки. Там оценката на пораженията започна по-най-бързия начин. Засегнати са Нова Загора, Стара Загора и Карлово. Очаква се и тази седмица времето да остане нестабилно, с валежи, гръмотевици и градушки.

В два от горепосочените райони няма противоградова защита и там щети са по-сериозни. На местата където има такава значително се намалява силата и големината на градовото зърно. По тази причина продължава доизграждането на нови ракетни площадки. Очаква се в рамките на 10 дни да започне работата по още 63 такива. Чрез тях следва да се осигури защита с по-голям обхват и да се намалят пораженията от градушките.

Пострадалите земеделски стопани в засегнатите райони могат да кандидатстват за обезщетение, ако 100% от продукцията им е унищожена от градушка. За целта те трябва да уведомят Областните и Общинските дирекции по земеделие. Към момента се изчакват молби за обезщетения от страна на земеделските стопани. По-високи са обезщетенията за застрахованите площи. По първоначални данни от Областните дирекции по земеделие в трите района са пострадали малко над 4 хил.дка земеделски площи .

По данни на ИАБГ от началото на активния сезон за противоградова защита до момента са изстреляни 1284 ракети. От тях 477 са изстреляни в рамките на ден в областите, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик и Плевен. 199 са ракетните площадки в страната. Всяка от тях разполага с по 30 ракети. Към момента има в наличност близо 12 хил. ракети.

 

Сродни публикации