Как ще се отразят отчисленията от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Как ще се отразят отчисленията от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство

Акценти

  • Министър Танева коментира, че бизнесът няма да бъде засегнат от решението на Европейската комисия (ЕК)

Според първоначалното решение на ЕК е трябвало да бъдат орязани 8 млн. евро.

От бюджета на Програмата за морско дело и рибарство ще бъдат отчислени 7,2 млн. евро. Според министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева това няма да се отрази върху бюджетите за най-атрактивните мерки от рибарската програма, предаде ИА „Фокус“.

Министър Танева коментира, че бизнесът няма да бъде засегнат от решението на Европейската комисия (ЕК). От българска страна е изготвено предложения до ЕК за чия сметка да са тези 7,2 млн.евро.

Съгласно проведените разговори вече има съгласие от страна на ЕК за разпределението на тези отчисления. Те засягат предимно администрацията, коментира още Танева.

Именно благодарение на проведената комуникация с Комисията не са орязани замислените първоначално 8 млн. евро. Отчисленията, който вече са в размер от 7,2 млн. евро представляват 8% от бюджета по програмата от европейския фонд за рибарство. България ще бъде лишена от тези средства по няколко причини. Основно са забавени административните процедури и управлението на програмата.

Десислава Танева коментира още, че по рибарската програма са договорени 60% от бюджета и няма да бъде допуснато ново отчисление.

 

Сродни публикации