Как ще помогнат на хората, които отглеждат прасета в стопанства тип заден двор » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Как ще помогнат на хората, които отглеждат прасета в стопанства тип заден двор

Акценти

  • Държавата ще подкрепи с 300 лв. субсидия всяко фамилно стопанство тип "заден двор"

Държавата ще подпомогне собствениците на всички изклани и избити прасета заради мерките против африканската чума по свинете.

Това стана ясно в петък вечерта след срещата между Бойко Борисов, Десислава Танева и кметове от района на Пазарджик, съобщава 24 часа.

Там по-рано през деня имаше протест на хора, отглеждащи прасета. Те настояваха държавата да им плати за изтребването на животните, независимо че те не са били регистрирани.

Държавата ще подкрепи с 300 лв. субсидия всяко фамилно стопанство тип „заден двор“. Средствата са предвидени за почистване, за дезинфекция, мерки и препарати за борба с гризачи. Големите свинекомплекси догодина ще дадат прасета на тези малки стопанства, обясниха Борисов и Танева.

Важно е да се обединим, за да се измъкнем от ситуацията, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата в Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). Премиерът Борисов отбеляза, че се полагат огромни усилия и изрази признателност към кметовете и активните хора в тази област. Министър-председателят изтъкна, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, подчерта премиерът.

Министър-председателят добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик. Също така във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при доброволно усвояване на собственото поголовие, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета.

Земеделският министър Десислава Танева даде на стопаните в Пазарджишка област отсрочка до 11 август, за да изколят домашните си прасета.

Министър Танева се срещна в четвъртък вечерта с протестиращи стопани в областта. “Позицията им е напълно разбираема и исках да им обясня лично какво налага тези мерки. Разбирам емоцията и на обикновения човек, и на кметовете”, каза Танева. Тя уточни още, че кметовете били готови да съдействат, но им трябвало повече време. Отсрочка в региона била допустима, тъй като той е далече от основните огнища на африканската чума.

Във вторник министър Танева ще се срещне с Витeнис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните, за да коментират възможностите за финансово поощрение на стопаните за това, че доброволно са подкрепили усилията срещу разпространението на вируса. Става дума за нерегистрираните животни в стопанства, за които няма регламент за финансова подкрепа.

Въпреки това стопаните от Пазарджик излязоха на нов протест в петък следобед, тъй като нямало конкретика как ще получат обезщетенията. Те искат и всички домашни стопанства да се регистрират и дезинфекцират. На протест излязоха и хора от села около Пловдив.

От Сливен и Ямбол заплашват да блокират цялата страна, ако не се отмени заповедта за изколване на прасетата.

Индустриалните свиневъди пък призоваха за обявяване на бедствено положение в цялата страна. Те дадоха спешна пресконференция, на която поискаха още по-строги мерки и призоваха да се спазва законът – и от стопаните, и от местната власт. Според тях те го нарушавали не само с това, че не изколват нерегистрираните прасета, но и гледали повече от допустимите за домашен двор 5 животни само за лични нужди.

В петте свинеферми, в които бе открита африканска чума, вече са изклани между 90 и 100 хил. прасета, каза председателят на Асоциацията на свиневъдите Румен Караманов. Самият той, за да спаси собствената си ферма, още преди да се появи чумата, платил на всички, които отглеждат прасета в 3-километровата зона около свинефермата му, по 250 лева на животно, за да ги изколят.

 

За автора

Сродни публикации