Как ферментиралите храни влияят върху здравето на стомаха » Съвети в земеделието

юни 14, 2021

Как ферментиралите храни влияят върху здравето на стомаха

Акценти

  • Киселите краставички не са единственият тип храна, който подобрява работата и състоянието на стомашно-чревния тракт

Промяната в настроенията и тревожността са често срещани проблеми при повечето хора днес. Те влияят негативно не само на емоционалното, но и на физическото ни здраве.

Екип от изследователи в колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния, е успял да установи, че ферментиралите храни като кисели краставички с копър, могат да увеличат нивата на серотонин. Това е химикал, който отговаря за настроението ни, съобщи LifeHack.

Оказало се, че хората, които често са разтревожени и в депресия могат да се преборят с тези си състояния само чрез похапването на подобни храни. Дори не е необходимо да приемат антидепресанти.

Според д-р Майкъл Гершон – автор на The Second Brain –стомашно-чревният тракт е своеобразен втори мозък в тялото. Въпреки това решенията, които взема мозъка са различни от тези на стомаха. Стомашно-чревният тракт определя типа на поглъщане, храносмилане, абсорбиране и/или елиминиране на хранителните вещества. Благодарение на комуникацията между главния мозък и стомаха при проблеми във втория до мозъка се изпраща сигнал, който провокира промяна в настроението ни. Това е причина за повечето тревоги и депресии на хората.

Установено е, че невротрансмитерът GABA представлява група неврони в мозъка. Те отговарят за двигателните ни функции, зрението и регулират тревожността. Хапвайки кисели краставички ние се снабдяваме с полезни бактерии, наречени пробиотици. Те оказват благотворно влияние на стомашно-чревния тракт, а той подава сигнал на мозъка, че всичко е наред.

В друго проучване с плъхове пък е доказано, че благодарение на пробиотиците може да се намалят нивата на тревожност и стрес. Това също служи на учените да се задълбочат в изследванията си върху влиянието на пробиотиците на настроенията ни.

Друго изследване, проведено в Университета Мериленд, показва, че при  хора, приемали ферментирали продукти социалната тревожност е по-ниска.

Въз основа на събраните данни учените стигат до извода, че киселите краставички не са единственият тип храна, който подобрява работата и състоянието на стомашно-чревния тракт. Към тях могат да се причислят още киселото мляко, тъмния шоколад, супата мисо, киселото зеле и т.н.

Важно е да се отбележи, че въпреки ползите от ферментиралите продукти трябва да се внимава с консумацията им. Те са изключително богати на натрий. Именно големите количества от него могат да допринесат за задържането на излишни течности в организма.

 

Сродни публикации