Как точно влияят неоникотиноидните пестициди на пчелите » Съвети в земеделието

юли 31, 2021

Как точно влияят неоникотиноидните пестициди на пчелите

Акценти

  • Под влияние на неоникотиноиди пчелите стават хиперактивни

Не беше толкова отдавна когато се коментираше активно влиянието на неоникотиноидните пестициди върху пчелите. Никой не отричаше, че то е негативно.

За изясняване на точното им въздействие върху пчелите, учени публикуваха резултатите от проведено изследване. За сравнение са използвани пчели, които са били подложени под влиянието на подобни пестициди с такива, които не са излагани.

За анализ е измерена скоростта на летеж и разстоянието, което са успели да прелетят пчелите. Замерванията са направени посредством специално приспособление – „летателна центрофуга“. Тя наподобява устройството, което се използва за трениране на астронавти, но в значително по-малък размер. По същество представлява въртящо се в кръг метално рамо с магнитно поле. Към гърбовете на насекомите се прикрепят малки метални дискове, с помощта на които те могат да летят по определена траектория, за да е максимално точно измерването.

Изследването показва, че изложените на влияние пчели са способни да летят само една трета от разстоянието, което прелитат другите. Това означава, че така те носят по-малко нектар и прашец в кошера, тъй като не могат да облитат площите, които са способни да посещават при нормални обстоятелства. Това оказва влияние също и на културите, на които те са опрашители.

Предходни проучвания свидетелстват, че неоникотиноидите влияят на способността на пчелите да се ориентират.

При последното проучване е използван пестицида имидаклоприд. Изложените на него пчели са летели на по-къси разстояния и по-малко време, в сравнение с неизложените. Базирайки се на събраните данни, изследователите са изчислили, че подобни ефекти могат да намалят площта, която облитат пчелите, до 80%.

Експериментът разкрива и още нещо интересно. След излагане насекомите стават хиперактивни и започват да летят със значително по-висока скорост през първите три четвърти от километър полет. Това причинява и бързата им умора.

Такова поведение има обяснение, тъй като влиянието на неоникотиноидите е подобно на това на никотина, а именно стимулиране на невроните.

 

Сродни публикации