Как тиквата може да подобри здравето ви » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Как тиквата може да подобри здравето ви

Акценти

  • Тиквата е едно от храните, които действат успокояващо

Консумирайте витаминозната бомба сурова, печена или варена.

Тиквата е плодово зеленчукова култура. Ползите от месестата й част са многобройни. Някои сортове се отглеждат заради семената, които се преработват за получаването на масло. В хранителния състав на тиквата влизат следните витамини: РР, А, В1, В2, В3, В5, В6, B9, С, Е, Т. Тиквата се нарежда на второ място след морковите по съдържание на витамин А. В себе си тя крие още бета-каротин, флуор, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, желязо, йод и др. Важно е да се отбележи, че тиквата е богата на фибри, пектин, фитин и др. ензими.

Яжте тиква за здрави очи и сияйна кожа

Високото съдържание на витамин А оказва изключително благоприятно въздействие на очите. Консумацията на тиква предотвратява появата и развитието на ракови заболявания и подобрява зрението. Тя намалява умората в очите и влиза в състава на множество рецепти за лечението на кокоша слепота.

Витамините и микроелементите в тиквата спомагат за поддържането на здрава, еластична и сияйна кожа. Пресният сок помага много за запазване на слънчевия загар натрупан през лятото. Микроелементите и витамините в тиквата се грижат за бързото регенериране на тъканите.

Подобрява работата на стомашно-чревния тракт

Тиквата, с богатото си съдържание на растителни фибри, подобрява перисталтиката. Облекчава храносмилането и подпомага за извличане от тялото на вредните вещества, задържали е в червата. По-ефективна е когато се консумира сурова или под формата на сок, но и сварена също действа очистително на организма. Интересно е, че консумацията й помага на хора, които получават гадене при пътуване с автомобил или страдат от морска болест. С тиква в менюто тези неразположения се преодоляват леко или дори не се проявяват.

Изчистете всичко излишно от тялото си с тиква

Един от народните лекове за борба с чревните паразити са именно тиквените семки.

Честата консумация на тиква ще подобри не само храносмилането и перисталтиката, но ще подпомогне тялото ви да се освободи и от излишните телесни мазнини.

За хората, които задържат вода, тиквата е препоръчителна съставка в диетата. Тя притежава силно изразено диуретично действие и помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото. Подходяща е за консумация от хора с високо кръвно налягане. Тя подобрява работата на бъбреците, като ги пази от различни заболявания и помага за по-лекото им протичане. Заедно с излишната вода, тиквата се грижи от тялото да бъдат изхвърлени и всички вредни вещества. Тя значително подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

Здраво сърце с парче тиква

За хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и/или имат висок холестерол тиквата се явява пръв помощник. Високото й съдържание на калий укрепва кръвоносните съдове, нормализира сърдечния ритъм, подпомага работата на сърдечния мускул и намалява ефекта на подпухналост, който се дължи на задържаните излишни течности. Пектинът в тиквата се грижи за почистването на кръвоносните съдове от излишните шлаки и лошия холестерол. Препоръчителна храна е и за диабетици. Важно е обаче да бъде консумирана сварена.

Други ползи от консумацията на тиква

Тиквата е едно от храните, които действат успокояващо. Тя ефективно бори стреса, умората, подпомага заспиването и преодоляването на депресивните състояния. Полезна храна е за хората, които често изпитват не само физическа, но и умствена умора. Ястие с тиква или пресен сок подобряват концентрацията, паметта и работата на мозъка.

Разнообразното и богато съдържание на полезни вещества в тиквата обуславя доброто й влияние върху имунната система.

Съдържащото се в тиквата желязо се усвоява с лекота от тялото и подпомага лечението при анемия.

При увеличена простата консумацията на тиквено масло, получено при студено пресоване на семките може да окаже много ползотворно влияние. Високото съдържание на витамин Е в тиквата се грижи за увеличаване на либидото.

 

Сродни публикации