Как с мед да свалим високия холестерол » Съвети в земеделието

Как с мед да свалим високия холестерол

Акценти

  • Джинджифилът често се използва за облекчаване на храносмилателни проблеми и гадене

С джинджифил и мед може да се погрижите за тялото си и да му осигурите необходимите витамини и минерали

В сезона на грипа и настинките всеки от нас търси начин да защити здравето си и това на своите близки. Сред изпитаните рецепти се отличават тези, които в състава си включват пчелен мед. Като продукт, той е богат на много витамини и минерали. Една от интересните комбинации, с които е познат още от древността, включва джинджифил.

Това растение е често срещана съставка в индийската кухня. Освен пикантността, която придава на ястията, той е полезен и за здравето ни. Познат е от векове в много култури. Често се използва за облекчаване на храносмилателни проблеми и гадене. От джинджифила се консумира коренът. Той може да се използва в сурово състояние или сушен, стрит на прах. Използва се още за направата на масло или сок. Като вкус коренът, дори и на прах е доста лютив. Тази парлив вкус се коригира изключително добре с помощта на пчелен мед.

В комбинация, двата продукта могат да се прилагат успешно за лечение на различни възпалителни процеси, респираторни заболявания, сваляне на холестерола, отслабване, при висока температура, бронхит, за подсилване на имунната система, за подобряване състоянието на кожата и др.

За приготвянето на смес от лековитите съставки може да се използва както пресен корен от джинджифил, така и сушен, стрит на прах. Важно е преди прилагането на някоя от рецептите да проверите каква е индивидуалната ви поносимост към продуктите.

За подсилване на имунната система

Тук можете да приготвите паста със суров или сух джинджифил. Известно е, че медът е добър консервант. Количество от 500 гр. би ви било напълно достатъчно, за да го смесите с 50-70 гр. добре почистен и настърган пресен корен. Така получената смес може да запази лечебните си свойства за много дълго време. Важно е тя да бъде съхраняван правилно. Необходимо е да бъде на стайна температура и на тъмно.

От така полученото лекарство, на ден може да разтваряте по една десертна лъжичка във вода или чай. По този начин ще помогнете на тялото си да изгради здрав имунитет за зимните месеци.

Когато приготвяте сместа с джинджифил на прах е добре съотношението между съставките да бъде 1:1. Ако имате проблеми със стомаха, може да намалите наполовина сухия корен.

Все пак е добре да подходите разумно и да приготвите малко от сместа. Така лесно ще коригирате при нужда вкусовите й характеристики. Имайте предвид, че когато джинджифилът се добавя на прах и в по-голямо количество може да люти повече.

Според различни източници тази смес не трябва да се разбърква с метален или алуминиев прибор. По тази причина и за по-лесно дозиране може да използвате пластмасова мерителна лъжичка.

За сваляне на високия холестерол

Тук рецептите за приготвяне на лековитата смес са многобройни, но основните съставки са: джинджифил, пчелен мед, лимон и чесън. Всички компоненти имат способността добре да почиства артериите от нежеланите наслагвания.

За защита от грип и настинки, при болки в гърлото и кашлица

Една от изпитаните рецепти срещу грип е на доктор Мермерски. В нея основните съставки са: джинджифил, лимон и пчелен мед. Смесват се 300 гр. джинджифил с 400 гр. чист пчелен мед и 1 настърган лимон. Приема се всеки ден по 2-3 лъжички. Д-р Мермерски препоръчва паралелно с това да се консумира грейпфрут и сок от моркови.

Тази комбинация от джинджифил, мед, лимон и вода е изключително полезна за борбата с болките в гърлото и неприятната кашлица. Към 3-4 см парче джинджифил се добавят 2 лъжици мед, ½ лимон и 0,50 л гореща вода. Настъргания или нарязан джинджифил се добавя към вряща вода, в която се оставя да кисне за 40 минути. След това сместа се прецежда и към нея се добавят меда и сока от лимона. Така топлата течност може да се приема от малки и големи, дори и допълнително разредена с чай или сок. Важно е консумацията й да бъде след хранене, за да не предизвика дразнене на стомашната лигавица.

За отслабване

120 гр. джинджифил, 250 гр. мед и два лимона пасирани в блендер правят вкусно лакомство за отслабване. Сместа се съхранява в стъклен буркан. Консумира се сутрин по 1-2 супени лъжици. Може да я разтворите с топла вода, чай или да я хапнете така.

За хубава кожа

Различни рецепти могат да се приложат не само за лечение на всякакви кожни проблеми. Джинджифилът и меда са съставки, които ще се погрижат за доброто състояние на кожата ви и нейния младежки вид. Двата компонента са с много силно антиоксидантно и тонизиращо действие. От тях се приготвят чудесни маски за лице.

 

Свързани новини