
Акценти
- По този начин влагата се изпарява бързо и продуктите се охлаждат бързо
Технологията може да се приложи и за опаковани продукти.
За охлаждане на продукцията може да се използват различни начини. Един от тях е чрез вакуум. Тази технология позволявана охлаждането да се постигне чрез бързо изпаряване на вода от повърхността на продукта. Загубата на влага с 1% води до охлаждане на продукта до 6°С.
За вакуумно охлаждане продуктът трябва да се постави в стоманена камера. Там вакуумните помпи намаляват налягането до 4,6 mmHg. Водата кипи под налягане от 20 до 30 mmHg и в зависимост от температурата.
По този начин влагата се изпарява бързо и продуктите се охлаждат бързо. В края на цикъла на охлаждане налягането вече е 4.6 mmHg, а водата кипи при температура от 0°С. При тези условия, ако продуктът се задържи достатъчно дълго, може да се охлади и до 0°С.
За листни зеленчуци, които бързо освобождават влага, охлаждането може да продължи 20-30 минути. Те могат да бъдат охладени дори и да са опаковани в пластмаса или найлон.
При вакуумното охлаждане продуктите губят от 2 до 4% от теглото си. Тази загуба зависи от първоначалната им температура, а пръскането с вода преди охлаждане намалява загубата на влага.