Как съставът на храните ще повлияе на цените » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Как съставът на храните ще повлияе на цените

Акценти

  • Новите изисквания неминуемо ще породят допълнителни разходи за всички производители

Някои потребители предпочитат да плащат по-малко за вредни храни, вместо повече, но за здравословни.

Новите европейски изисквания за състава на храните породиха някои въпрос относно разходите, които ще правят производителите и потребителите. В последните дни на месец април Европейската комисия прие регламент за ограничаване количеството на промишлено произведените трансмазнини в храните. От това би следвало да се осигури по-добро качество на продуктите, които консумираме.

Ограниченията имат своите плюсове и минуси, но е важно те да бъдат точно оценени. Новите изисквания неминуемо ще породят допълнителни разходи за всички производители. Те обаче ще засегнат по-сериозно дребните от тях. За потребителите здравословните ползи ще са значителни. Тук идва и тънкият момент и той е свързан с правилната преценка на потребителите. Някои от тях не приемат радушно идеята да плащат повече за здравословни продукти. Те биха избрали да платят за вредни такива и за лекарства, ако им се наложи на по-късен етап да прибягнат до лечение. Тук вече всеки сам решава дали си струва инвестицията в здравето или е по-разумно да харчим допълнително пари, ако и когато се наложи.

 

Интересното е, че новите изисквания ще създадат ниши за създаването на продукти заместители. В следващите няколко години до 2021 г. производителите ще имат възможност да направят нужните промени, за да отговорят на новите европейски изисквания.

 

Сродни публикации