Как сушата повлия на производството на вино и добивите на грозде » Съвети в земеделието

февруари 10, 2025

Как сушата повлия на производството на вино и добивите на грозде

Акценти

  • У нас ежегодната консумация на вино е около 110-120 млн.литра

Тази година лятото беше значително по-сухо и проблемите за производителите на вино не закъсняха.

Реколтата от грозде сега с много добра, но според експерти виното, което ще се произведе от нея ще бъде в пъти по-малко. Причина за това е сушата през летните месеци. В рубриката „На твоя страна“ по NOVA  днес коментар по темата дадоха лозари и винари от различни области на страната.

Към момента у нас работят 279 винарски предприятия. Повечето от тях са със собствени лозя. Според прогнозите добивите тази година ще достигнат 150 млн.кг. грозде. Въпреки това заради засушаването виното, което ще се произведе ще бъде около 80-85 млн.литра, или с 20% по-малко спрямо миналата година. През 2018 г. производството е достигнало 110,2 млн.литра.

Тази година лозарите в село Брестовица очакват значително по-малки добиви. Благодарение на високите температури гроздобера в Пловдивско тече с пълна сила вече над месец.

С 20-30% по-малко се очаква да бъде и реколтата от грозде в село Устина. На много места в района хората не са успели да съхранят гроздето.

В Санданско-Петричкия край очакванията на лозарите също са за по-ниски добиви. Заради високите температури и гроздето е узряло по-рано, което на свои ред е довело до по-ранния старт на гроздобера. Към момента добивите са малко под отчетените през изминалите години.

Различна е ситуацията е тракийската низина, където производителите са настроени по-оптимистично. Там не се очакват рекордни количества или качество, но пък добивите са много добри.

По оперативни данни и прогнози на Министерството на земеделието, храните и горите очакванията са за 20% по-малко грозде в цялата страна или около 120 млн.кг. грозде.

Истината е, че грозде има, но то не тежи, леко е, защото сокът в зърната е по-малко. Това обясни директорът на Агенция по лозата и виното  Красимир Коев.

Въпреки тези прогнози според производителите няма да има недостиг на родна продукция. Виното, което ще се произведе ще достигне близо 85 млн.литра.

Според търговците пък купувачите на грозде тази година са малко, по тази причина няма вероятност за поскъпване на суровината.

Очаква се заради високата захарност и добрата зрялост на гроздето произведеното вино да бъде с по-интересни вкусов качества, с наситен и богат аромат.

У нас ежегодната консумация на вино е около 110-120 млн.литра.

Интересното е, че родните потребители са засилили предпочитанията си към българските напитки и с това са допринесли за ръст в търсенето.

Тази година заради сушата възниква и друг проблем, а имено едновременното зреене на повечето сортове грозде. До някаква степен това затруднява прибирането на реколтата, тъй като работниците и техниката трябва да обхванат повече лозови масиви и работата на места дори може да продължи денонощно, разказват винари.

За съжаление производителите на гроздето се затрудняват да реализират продукцията си. Получават запитвания от търговци, но те са за ниски цени, а големите винпроми имат собствени масиви и не купуват от малките производители. При ниски изкупни цени земеделците не успяват да покрият разходите си. Те са направили значителни такива за препарати за растителна защита. Към момента купувачи има от Румъния. Притесненията на лозарите са дали ще успеят да реализират цялата продукция. Според прогнозите в рамките на седмица цената на гроздето, директно от лозята, ще се понижи наполовина.

 

Сродни публикации