Акценти
- Соевият протеин намалява нивото на "лошия" холестерол при възрастните хора
Учени смятат, че соята е по-добрият избор в сравнение с богатите на мазнини храни.
Соята е продукт, които се консумира много от спортуващи, вегани и вегетарианци. Те посягат към него в опита и желанието си да си набавят достатъчно протеини. Различни проучвания показват плюсовете и минусите от консумацията й. Интересното е, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е на път да я премахне от списъка на здравословните храни.
Противно на това канадски учени са публикували резултатите от свое проучване за ефекта на соевия протеин върху нивото на липопротеините с ниска плътност („лош холестерол“). Според тях именно соевият протеин ги намалява с 3-4% при възрастните хора.
Цифрите не са високи, но пък това е забележимо в здравословното състояние на човек. Учените смятат, че ако се заменят богатите на наситени мазнини и холестерол храни със соята, то е напълно възможно да се постигне още по-голямо намаляване на нивата на холестерола. По тази причина те твърдят, че соята може да бъде полезна и за сърцето.