Как се промени цената на пшеницата » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Как се промени цената на пшеницата

пшеница върху калкулатор и пари

Акценти

  • През изминалата седмица хлебната пшеница у нас се е продавала на цена от 410 – 405 лв/тон

Русия и Украйна свалиха цената на зърнената култура

Ако у нас цената на пшеницата скочи през последната седмица, то в други части на света беше отчетен спад. Неблагоприятна беше тази година за зърнопроизводителите в страната и чужбина. Обилни валежи от дъжд, чести градушки, продължителни суши, различните метеорологични условия понижиха драстично добивите на пшеницата по цял свят.

У нас

През изминалата седмица цените на зърнената култура са скочили с 10-15 %. Това повишение е в резултат именно на занижените количества прибрана продукция. Специалисти споделят, че цената на пристанищата се движи между 330 – 350 лв/т. Много от производителите се надяват да успеят да избият разходите си и да излязат на печалба. Отчетеният среден добив тази година е 440 – 470 кг/дка, а това е с 15 – 20 % по-малко спрямо количествата прибрани миналата година. По-слаба е и реколтата от рапица, там намалението е с 20 – 30 %. Надеждата на зърнопроизводителите за сега е в слънчогледа. Дъждовете през лятото се оказаха изключително благоприятни за развитието на маслодайната култура. Към момента много от земеделците очакват високи добиви и добро качество на продукцията.

През изминалата седмица хлебната пшеница у нас се е продавала на цена от 410 – 405 лв/тон. Търсените количества са били над 33 000 тона, като началната им цена е била 310 лева и се е повишила до 372 лв/т. Фуражният ечемик се предлага за 310 лв/т.,  а търсенето му започва от 280 лв/т.

По света

За разлика от скока регистриран при нас, в световен мащаб цените на основните зърнени култури отчетоха спад през изминалата седмица. Русия и Украйна заляха пазара бързайки да реализират продукцията си от страх да не бъдат въведени нови такси за износ. Това беше и причината на борсата в Чикаго пшеницата да поевтинее с 5 долара. Там тя се търгуваше на цена от 218 долара/тон, във Франция пък цената спадна с 3 евро до 208 евро/тон. Най-осезаем е спада в Украйна. Там пшеницата се продаваше с 12 долара по евтино за 213 долара/тон. Русия пък отчете намаление с 8 долара и така там се формира цена от 224 долара/тон.

Царевицата също понижи цената си и в Чикаго се търгуваше за 162 долара/тон. Във Франция пък поскъпна до 183 евро/тон, а в Русия остана без промяна. В страните-членки на ЕС рапицата поевтиня и достигна цена от 374,25 евро/тон.

При ечемикът във Франция също беше отчетен спад с 3 евро и цената му достигна 207 евро/тон. В Германия се запази на ниво от 214 евро/тон.

 

Сродни публикации