Как се промени цената на месото в световен мащаб » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Как се промени цената на месото в световен мащаб

Акценти

  • През изминалата година отчетените цени на агнешкото и овче месо бяха с около 25% над средните за периода 2012-2016 г.

Търсенето на пилешко расте, цената му също, а износът намалява

Търговският конфликт между САЩ и Китай оказва негативно влияние не само на производителите на соя, но и на американските свиневъди. По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), в резултат от въведените мита за внос на американско свинско в Китай, цените на продукцията са се понижили драстично. При размер на митата от 25 % отчетения през август спад, в цената на едро на свинското на американския пазар, е 35 %. Това поевтиняване формира цена от 0,85 щ.д./кг кланично тегло. През месец септември обаче тази цена се е повишила до 1,4 щ.д./кг.

За периода от януари до август тази година Бразилия, която е сред водещите износители на птиче месо, отчете намаление в количеството изнесена продукция. Спрямо данните от 2017 г. намалението е в размер на 7 %. Стойността му обаче е 11%, което прави финансовите постъпления за тази година значително по-ниски спрямо миналогодишните. Точно тези изменения в количеството и стойността на изнесеното птиче месо от Бразилия са сред основните причини за по-високите цени на пилешкото в световен мащаб. Паралелно с поскъпването обаче расте и търсенето му.

През изминалата година отчетените цени на агнешкото и овче месо бяха с около 25% над средните за периода 2012-2016 г. Основна причина за този скок е поскъпването регистрирано в Австралия. Очакванията са тази година цените да останат високи над 5 щ.д./кг. кланично тегло.  Причина за това е сушата, която обхвана континента тази година.

За разлика от негативните промени при свинското, птичето и агнешкото месо подобряващите се икономически условия подпомагат потреблението на говеждо. Тук в световен мащаб е отчетено най-голямото увеличение.

 

Сродни публикации