Как се промени цената на бялата захар за седмица » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Как се промени цената на бялата захар за седмица

Акценти

  • На тържищата в страната цените на едро на захарта започваха от 1,09 лв./кг (Бургас) до 1,50 лв./кг (Варна)

В големите търговски вериги във Варна и Шумен предлагането на захарта достигна 1,44 лв./кг.

По оперативни данни на МЗХГ през периода 26 юни – 3 юли 2019 г. средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги се повишиха на седмична база. Без промяна останаха тези в по-малките магазини.

На тържищата в страната цените на едро на захарта започваха от 1,09 лв./кг (Бургас) до 1,50 лв./кг (Варна). Покачване беше отчетено в седем от областите. То достигна 26,7% в Бургас. Понижение в цената имаше в Сливен и Ямбол. То беше съответно с 2,4% и 3,3%. Това повиши средната цена на едро на захарта с 0,8%, до 1,24 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на захарта беше на цени от 1,17 лв./кг (Перник и София) до 1,44 лв./кг (Варна и Шумен). Поскъпване беше отчетено в четиринадесет области. На седмична база в Пазарджик то беше 11,8%, а поевтиняване от 9,3% беше отчетено в Перник и София. Така средната цена на дребно на захарта в големите супермаркети се повиши с 1,6% спрямо предходната седмица, достигайки 1,28 лв./кг.

Търговията на дребно със захар в другите търговски обекти беше в ценовия диапазон от 1,29 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,68 лв./кг (Разград). Седмични изменения на цените бяха регистрирани в четири области. При всички тях е налице повишение на стойностите, в рамките на 1,4% – 3,5%. Така средната цена за страната в дребните търговски обекти се запази на нивото от предходната седмица – 1,41 лв./кг.

През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини се запазиха средно с 0,13 лв./кг над тези в големите супермаркети. Разликата достигна до 0,36 лв./кг в Разград.

Каква е разликата между цените на едро и дребно на бялата захар?

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,04 лв./кг за големите супермаркети и 0,17 лв./кг за по-малките магазини.

В осем области бялата захар се търгува с между 0,02 лв./кг (Благоевград) и 0,18 лв./кг (Ловеч) по-евтино в големите търговски вериги отколкото на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в дребните търговски обекти във Враца, Варна и Монтана. Там цените на продукта са в рамките на 0,08 лв./кг – 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В края на м. юни 2019 г. средните за страната цени на бялата захар на едро и на дребно в големите супермаркети се повишават спрямо нивата отпреди един месец. Без промяна на месечна база остана средната цена на дребно в по-малките магазини.

 

Сродни публикации