Как се промениха цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2019 г. » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Как се промениха цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2019 г.

Акценти

  • Минералните торове са повишили цената си с цели 10,4%

Поевтиняване има отчетено само при цената на едро на биволското мляко.

По оперативни данни на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на тази година селскостопанската продукция у нас е поскъпнала с 5,3% спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това с 3% са се увеличи и разходите на земеделските стопани.

В рамките на година най-сериозно поскъпване е отчетено при картофите. Техните цени са се повишили с 45,9%, а пресните зеленчуци с цели 16,3%.

Скок има и в цените на плодовете. През второто тримесечие на тази година потребителите са плащали за тях средно с 4,8% повече. Най-сериозно, с 36,9%, са поскъпнали ябълките. Оранжевият домат е повишил цената си с 19,7% спрямо 2018 г.

Продажната цена на едрият рогат добитък също е скочила с 14,9%, на козите – с 15,5% а на свинете – с 9,5%.

Козето мляко е поскъпнало с 10%, кравето – с 3,9%, а спад е отчетен при продажната цена на едро на биволското мляко. То е поевтиняло с 12,4%.

С 3,1% по-скъпо са стрували селскостопанските услуги през месеците април, май и юни тази година. Минералните торове са повишили цената си с цели 10,4%. Посевният и посадъчния материал са с 1,7% по високи цени, а електроенергията и горивата – с 1,5%. При ветеринарно-медицинските продукти е отчетено поскъпване в размер на 4%, а при фуражите с 3,8%.

 

Сродни публикации