Как се отглежда рукола » Съвети в земеделието

Как се отглежда рукола

Италианската салата е изключително непретенциозна и лесна за отглеждане

Сега, когато е подходящото време за стартиране производството на разсада за салати и марули е добре да се помисли, с какво може да се дообогати пролетната салата за трапезата ни. Изключително подходяща, вкусна и полезна е руколата. Растението набира все по-голяма популярност у нас. То е силно разпространено в търговските вериги. За малки разфасовки цената често е доста висока. Растението е на почит в италианската кухня. Особеното е, че то се отглежда сравнително лесно.

Вкус и хранителен състав

Руколата има леко пикантен вкус. В хранителния й състав влизат бетаин, витамин А, С, К, част от група В. Зелените крехки листа на растението са изключително богати на минерали, като: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган, натрий, цинк, селен.

Особености при отглеждането на рукола

Растението не е взискателно, отглежда се лесно, по едно и също време с марулята и спанака. На открито руколата може да се отгледа от края на март до края на октомври, а в оранжерии – целогодишно. Тя се развива много добре при по-хладни температури, до около 25 °С. Най-подходящото време за засаждането й е рано през пролетта. Младите листа, които се получават до около 35-40 дни след засаждането на семената, са най-вкусни за консумация. Те са с размери около 7-8 см. Колкото повече остаряват, толкова повече се променя вкуса им. В по-старите листа се появява горчивина, която не е особено приятна и не е по вкуса на всеки.

Отглеждането на руколата е добре да става ритмично. Хубаво е нейната сеитба да се извършва на етапи през 14-20 дни. За отглеждането й на площ от 100 м2 са необходими 40 г семена, а за 1 декар около 500 г. Сеитбата трябва да се извършва на дълбочина от около 1 см. Трябва да се спазват схемите 15-20/3-5 см, 20/20 см, 30-40/8-10 см и 30-40 /10-15 см. За прорастване на семената е нужно температурата да е около 16°С. Когато е осигурена добра влажност на почвата, семената успяват да поникнат в рамките на 3 до 5 дни след сеитбата. Необходимо е, когато младите растения достигнат фаза 2-3-ти лист да се проредят според описаната по-горе гъстота.

Както казахме, растението не е взискателно, подходящата за отглеждането му почва трябва да бъде богата на хранителни вещества, рохкава и добре хидратирана. Така ще се осигурят нужните условия за отглеждането на по-крехки, едри и вкусни листа.

В летните месеци пълното развитие на руколата отнема до около четири седмици. Отглеждането й през зимата в оранжерии е по-дълго. Тогава то продължава приблизително до 5 седмици.

Беритба и съхранение на листата

Препоръчително е беритбата на листа да започне с най-външните и то тези, който са в основата. Руколата се развива изключително бързо. Колкото повече листа берете, толкова повече ще дава самото растение. За съхранение на обилната реколта е подходящо да се използва хладилник. Листат запазват своята свежест при температура от 0-15ºС и влажност 95 %. Не е препоръчително растението да се замразява, защото се влошават вкусовите му качества и се губят много от полезните му свойства. Препоръчителни за отглеждане са сортовете „Рококо” и „Пасианс”.

 

Свързани новини