Как се отглежда пащърнак » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Как се отглежда пащърнак

Акценти

  • Може да разчитате на този зеленчук за калий, манган, магнезий и фосфор

Отскоро пащърнакът стана по-популярен сред любителите градинари и у нас.

По принцип в страната ни растението се среща в див вид край реките и каналите.

Като кореноплоден вид пащърнакът се отглежда подобно на морковите.

Културата е богата на ароматни вещества, затова се използва за подправка на месни, рибни и зеленчукови консерви, на супи, ястия и предястия.

Какво трябва да знаете:

Семената поникват за около половин – един месец.

Растението е студоустойчиво.

Тъй като кълновете са слаби, при недостиг на влага в почвата – загиват бързо.

След като образуват 3-4 листа, растенията имат по-малко изисквания към влажността на почвата. Качествени кореноплоди обаче се получават при оптимална влажност през целия вегетационен период.

Сеитбената норма, засяването и начинът на отглеждане на пащърнака са като при морковите.

Пащърнакът може да се засява още рано напролет, щом времето позволи да се работи в градината.

За него изберете светло място, тъй като има по-големи изисквания, както морковите. По-чувствителни на засенчване са младите растения, когато е направен гъст посев.

Оптималната температура за поникване на семената е 16-18 градуса, въпреки че те покълват и при 4-5 градуса.

Младите растения издържат до минус 10 градуса, а възрастните – до минус 25 градуса.

Изискванията на растенията към почвата и торенето са подобни на тези при морковите.

Кореноплодите се прибират през есента, пак както морковите. Те могат да зимуват и на открито. Ако времето е влажно и студено, се затруднява изваждането им през зимата и пролетта.

Растителните фибри са липсваща част от диетата на много съвременни хора – порция от 200 грама пащърнак доставя 1/3 от препоръчителната дневна доза.

Фибрите помагат за:

  • – развитието на чревната флора;
  • – регулират храносмилането;
  • – засищат, понижават нивата на холестерола в кръвта;
  • – предпазват от различни видове рак;
  • – затлъстяване и диабет, спомагат за контрола на апетита и теглото.

100 гр. пащърнак съдържат 30% от дневната доза витамин С и К – важни за имунната система, съединителната тъкан, здравето на сърдечносъдовата система, костите и венците. Вкусният корен е и чудесен източник на фолиева киселина. Много е подходящ за жените, които планират бременност. Също така и за всеки, който иска да има здрава нервна и костна система. Може да разчитате на този зеленчук и за калий, манган, магнезий и фосфор.

В народната медицина пащърнакът се препоръчва за лечение на бъбреците и отделителната система. Подходящ е и при високо кръвно налягане, бронхит и анемия. Нищо чудно, че някога се е считал за афродизиак – заради диуретичните му и съдоразширяващи качества.

В пащърнака също се съдържат няколко ценни антиоксиданта като фалкаринол и панаксидиол. Фалкаринолът е добре изследван и има свойството да забавя развитието на ракови клетки – под формата на екстракт, но и като част от суровите зеленчуци. Освен антираково, антиоксидантите имат и антигъбично и противовъзпалително действие.


Как да избираме пащърнак:

Купувайте корени, които са твърди и нямат тъмни изгнили петна. По-едрите са подходящи за салати, пюрета и печене. По-малките – за супи. При приготвянето, по- малките корени може само да се почистят с четка. По-едрите трябва да се обелят. Ако в центъра на корена има много твърда жила, най-добре е да я отстраните. Може да използвате пащърнак в супи, гювечи, мусаки, пюрета, дори в десерти. Много рецепти с картофи може да се приготвят и във вариант с пащърнак.

 

За автора

Сродни публикации