Акценти
- Може да разчитате на този зеленчук за калий, манган, магнезий и фосфор
Отскоро пащърнакът стана по-популярен сред любителите градинари и у нас.
По принцип в страната ни растението се среща в див вид край реките и каналите.
Като кореноплоден вид пащърнакът се отглежда подобно на морковите.
Културата е богата на ароматни вещества, затова се използва за подправка на месни, рибни и зеленчукови консерви, на супи, ястия и предястия.
Какво трябва да знаете:
Семената поникват за около половин – един месец.
Растението е студоустойчиво.
Тъй като кълновете са слаби, при недостиг на влага в почвата – загиват бързо.
След като образуват 3-4 листа, растенията имат по-малко изисквания към влажността на почвата. Качествени кореноплоди обаче се получават при оптимална влажност през целия вегетационен период.
Сеитбената норма, засяването и начинът на отглеждане на пащърнака са като при морковите.
Пащърнакът може да се засява още рано напролет, щом времето позволи да се работи в градината.
За него изберете светло място, тъй като има по-големи изисквания, както морковите. По-чувствителни на засенчване са младите растения, когато е направен гъст посев.
Оптималната температура за поникване на семената е 16-18 градуса, въпреки че те покълват и при 4-5 градуса.
Младите растения издържат до минус 10 градуса, а възрастните – до минус 25 градуса.
Изискванията на растенията към почвата и торенето са подобни на тези при морковите.
Кореноплодите се прибират през есента, пак както морковите. Те могат да зимуват и на открито. Ако времето е влажно и студено, се затруднява изваждането им през зимата и пролетта.
Растителните фибри са липсваща част от диетата на много съвременни хора – порция от 200 грама пащърнак доставя 1/3 от препоръчителната дневна доза.
Фибрите помагат за:
- – развитието на чревната флора;
- – регулират храносмилането;
- – засищат, понижават нивата на холестерола в кръвта;
- – предпазват от различни видове рак;
- – затлъстяване и диабет, спомагат за контрола на апетита и теглото.
100 гр. пащърнак съдържат 30% от дневната доза витамин С и К – важни за имунната система, съединителната тъкан, здравето на сърдечносъдовата система, костите и венците. Вкусният корен е и чудесен източник на фолиева киселина. Много е подходящ за жените, които планират бременност. Също така и за всеки, който иска да има здрава нервна и костна система. Може да разчитате на този зеленчук и за калий, манган, магнезий и фосфор.
В народната медицина пащърнакът се препоръчва за лечение на бъбреците и отделителната система. Подходящ е и при високо кръвно налягане, бронхит и анемия. Нищо чудно, че някога се е считал за афродизиак – заради диуретичните му и съдоразширяващи качества.
В пащърнака също се съдържат няколко ценни антиоксиданта като фалкаринол и панаксидиол. Фалкаринолът е добре изследван и има свойството да забавя развитието на ракови клетки – под формата на екстракт, но и като част от суровите зеленчуци. Освен антираково, антиоксидантите имат и антигъбично и противовъзпалително действие.
Как да избираме пащърнак:
Купувайте корени, които са твърди и нямат тъмни изгнили петна. По-едрите са подходящи за салати, пюрета и печене. По-малките – за супи. При приготвянето, по- малките корени може само да се почистят с четка. По-едрите трябва да се обелят. Ако в центъра на корена има много твърда жила, най-добре е да я отстраните. Може да използвате пащърнак в супи, гювечи, мусаки, пюрета, дори в десерти. Много рецепти с картофи може да се приготвят и във вариант с пащърнак.