Как се отглежда бакла » Съвети в земеделието

март 27, 2023

Как се отглежда бакла

Баклата е ценен пролетен зеленчук.

Тя е богат източник на витамини, белтъчини и органични киселини. Използва се като лекарство главно при смущения в пикочните пътища. Действа успокояващо при кашлица, дизентерия и повръщане.

Отвара от цвета на баклата се използва като козметично средство за измиване на лицето и като болкоуспокояващо средство при бъбречни кризи и лумбаго.

Баклата е студоустойчиво растение. Изискванията й към почвата са както тези на фасула и граха. Взискателна е към почвената влажност. Най-широко използваният сорт е Хиоска.

Подготовка на почвата

Основна и предсеитбена, не се различава от прилаганата при другите зеленчукови култури. Сеитбата се извършва рано напролет (февруари – началото на март), а за южните райони още наесен (октомври – ноември), при разстояние между редовете 50-60 см и вътре в реда – 8-10 см. Тя може да се извърши и на гнезда при схема 50-60/30 см с 3-4 семена в гнездо.

Беритбите започват след оформянето на чушките. Те се правят през 5-10 дни. Ако с прибирането се закъснява, добивът намалява, чушките загрубяват и качеството им се влошава.

 

За автора

Сродни публикации