Как се набавят инвестиции за биологично земеделие » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Как се набавят инвестиции за биологично земеделие

Акценти

  • Всеки чужденец може да вложи поне 500 000 евро в биологично земеделие, екотуризъм или друг екологичен проект

Интересна практика носи успех въпреки неодобрението на Брюксел

Преди дни парламентът на Португалия реши как точно да продължи да привлича чужденци, които да влагат парите си в развитието на екологични проекти в страната. Идеята е да се осигури постоянен приток на средства, като същевременно с това ще се оформи мултикултурно и отворено общество.

Досега тази практика е довела до сключването на множество сделки с недвижими имоти. Голяма част от инвеститорите са от страни извън ЕС, предимно от САЩ, Русия, Китай и Турция. Макар да е заклеймявана и като предпоставка за увеличаване на корупцията и прането на пари, мнозинството от управляващите са съгласни, че инвестициите от екологичен характер са необходимост.

От своя страна Брюксел е силно против прилагането на подобни програми за раздаване на визи.

Всеки чужденец, който желае да вложи поне 500 000 евро в биологично земеделие, екотуризъм, възобновяема енергия или друг екологичен проект в Португалия ще има стимул да го направи. Важното е, чрез финансирания и разработван проект, да се постигне намаляване на въглеродните емисии. Така за вложенията си инвеститорите ще могат да получат португалско гражданство.

Подобни програми и практики за раздаването на „еко или зелени визи“ има в Испания, Малта, Гърция и Кипър.

 

Сродни публикации