Как реагираха зърнопроизводителите на обвиненията за употребата на пестициди » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Как реагираха зърнопроизводителите на обвиненията за употребата на пестициди

Акценти

  • Липсата на регистрация на някои пчеларите пречи те да бъдат информирани за предстоящите пръскания на посевите

Някои от пчеларите нямат регистрация и не могат да бъдат открити и известени за предстоящите пръскания.

След многото обвинения от страна на пчеларите и зърнопроизводителите изразиха позицията си за случващото се с пчелите у нас. От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) искат да бъде създадени Единен електронен регистър на всички производители на мед. Чрез него ще може да се осъществява своевременно предаване на информация относно предстоящите растителнозащитни практики. С цел да се избегнат обвинения за употребата на пестициди в регистъра ще се публикува информация да предстоящите мероприятия и пръскания.

Представителите на НАЗ споделят, че не са съгласни с обвиненията по техен адрес. Те не смятат, че са виновни за високата смъртност на пчелите у нас.

Зърнопроизводителите споделят, че спазват наредбите. Те редовно дават проби от ползваните препарати и уведомяват пчеларите преди пръскане. Проблемът бил, че пчеларите не искали да дадат свои проби, за да се докаже причината за смъртта на пчелите им.

Друг проблем, за които споменават зърнопроизводителите е липсата на регистрация на някои от пчеларите. Това затруднявало стопаните да ги открият и информират за предстоящите растителнозащитни дейности.

От НАЗ призовават производителите на мед да направят своя представителна организация и да се регистрират. Така ще се облекчи значително диалогът между двете страни.

 

Сродни публикации