Как пропуснатата закуска влияе на здравето ни » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Как пропуснатата закуска влияе на здравето ни

Акценти

  • За целта на проучването са анализирани данните на деца от Европа и Бразилия

Дори пълноценният сън не може да замести храненето сутрин.

Здравословното хранене е тема, по която се водят различни дискусии, а мненията и препоръките за подбор и консумация на храни са много различни. Екип от учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, и техни европейски колеги направиха проучване за влиянието на закуската върху човешкото здраве. Те са изследвали как се променя рискът от затлъстяване, преждевременна поява на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести при децата.

За целта на проучването са анализирани данните на 3 528 деца на възраст между 12,5 и 17,5 години. Всички те са жители на 10 големи европейски града. Паралелно с тях са участвали и 991 деца на 14-18-годишна възраст от Бразилия.

Сравнявайки начина на живот, храненето и физическата активност на децата в различните страни учените са успели да установят как се мени рискът от появата и развитието на някои болести. За правилно интерпретиране на резултатите са взети под внимание:

  • индекс на телесна маса;
  • ръст;
  • обиколка на талията;
  • съотношение на талията към ръста.

Резултатите ясно са показали пропускането на закуската е имало най-силно влияние върху признаците на затлъстяване при малчуганите.

Момчетата, които не закусвали, увеличавали средната обиколка на талията си с близо 2,13-2,61 см спрямо връстниците си, които похапвали сутрин.

При момичетата е наблюдаван аналогичен резултат.  Увеличението на талията при тях е било с 1,97 см.

Един от факторите за поддържане на добра физическа форма е достатъчният и пълноценен сън. Въпреки осигурения такъв, учените са установили, че липсата на закуска е била причина за повишаване на средния индекс на телесна маса при децата.

Въз основа на анализите си учените са препоръчали консумацията на закуска за поддържане на по-добро здраве и физическа форма.

 

Сродни публикации