Как промяната в хранителните ни навици ще помогне в борбата с климатичните промени » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Как промяната в хранителните ни навици ще помогне в борбата с климатичните промени

Акценти

  • Количеството на консумираните месните и животински храни следва да се намали, тъй като в някои държави то е много завишено

Климатичните промени са сериозен проблем, за който все още няма решение.

Според експерти на ООН промяната в хранителните навици на населението може да бъде от голямо значение за справянето с него, съобщи Би Би Си.

Редица проучвания и доклади сочат, че развитието на животновъдството е сред основните виновници за глобалното затопляне. Това е разписано и в последния доклад за използването на земите и климатичните промени. Той е изготвен от 107 учени за Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН. Данните в него показват, че увеличената консумация на месо и животински продукти задълбочават проблемите с климата заради увеличението на вредните емисии. По тази причина земята следва да бъде използвана по-ефективно.

Това насочва експертите и към идеята, че вегетарианската и веганската диета биха помогнали за опазването на планетата. Въпреки това няма официални апели или изявления, с които да бъдат призовани хората към подобна стъпка.

Учените обясняват, че използваната земя за изхранването на един човек би могла да се намали, ако се консумират само или предимно растителни продукти.

Въпреки тези изводи, учените не смятат, че хората трябва да спрат да ядат месо. В различни части по света това няма как да се случи. По-скоро количеството на консумираните месните и животински храни следва да се намали, тъй като в някои държави то е много завишено.

Според доклада за опазване на климата е необходимо да се предприемат мерки за опазване доброто състояние на почвата. Обезлесяването на големи територии не само, че й вреди, но и допринася много за задълбочаване на климатичните промени.

 

Сродни публикации