Как природата се приспособява към екстремните климатични условия » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Как природата се приспособява към екстремните климатични условия

Акценти

  • Екстремните метеорологични условия и промяната в климата са само част от факторите, който могат да повлияят на производството на храни в световен мащаб

Водата е един от съществените елементи нужен за растежа и развитието на растенията и въпреки това, нейната употреба трябва винаги да бъде с мярка. Прекомерните й количества могат да бъдат пагубни.

В Южна и Югоизточна Азия наводненията са често явление по време на дъждовния сезон. В тези периоди водата прониква на голяма дълбочина в почвата и това продължава с месеци.

Някой от растенията, които виреят по тези ширини са се приспособили към суровите условия. Такива са сортовете ориз известни още като „дълбоководен ориз“. Те си имат своя собствена, уникална стратегия за оцеляване. Дълбоководният ориз расте нормално в плитки води. При тежки наводнения се увеличава височината му в съответствие с покачващите се нива на водата, за да може растенията да оцелеят.

Екстремните метеорологични условия и промяната в климата са само част от факторите, който могат да повлияят на производството на храни в световен мащаб. Специалисти от цял свят изучават и изследват тези видове растения, който природата е защитила и осигурила с естествени механизми за оцеляване. С култури като дълбоководния ориз се правят редица експерименти, за да се открие кои са гените, които имат способността да активират тези програми за самосъхранение. До какви открития ще ни доведат проучванията предстои да разберем.

 

Сродни публикации