Как пестицидите увреждат мозъка на пчелите » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Как пестицидите увреждат мозъка на пчелите

Броят на пчелите в Европа и Америка през последния век е намалял с цели 30 %.

Причините за това са климатичните промени, намаляващия брой местообитания на насекомите и пестицидите, които се използват в земеделието.

От години влиянието върху пчелите на химичните съединения, използвани за борба с вредителите по насажденията, е обект на научни изследвания. А резултатите от последното от преди няколко дни дава по-голяма яснота за конкретния ефект.

При този експеримент е използван нов метод – сканиране на мозъка на 100 пчели. Благодарение на него се достига и до нови изводи.

Пчелните колонии действат като суперорганизми и когато токсините попаднат в тях, те увреждат не само настоящото, но и бъдещото поколение.

Храната, замърсена с пестициди, която пчелите работнички носят в кошера, оказва ефект върху малките пчели и затруднява изпълнението на обичайните им дейности на по-късен етап от живота им.
Някои части от мозъка на бебетата пчели остават недоразвити и този ефект е необратим. Учените го сравняват с увреждане на бебето в утробата на бременна жена, пише CNN.

Това изследване и изводите от него отново поставят пестицидите на челно място срещу унищожителите на пчелните колонии. А без тези насекоми от Земята ще изчезнат десетки видове растения – като краставици, домати, тикви и пъпеши, освен ако не се пристъпи към механично опрашване.

 

За автора

Сродни публикации