Как отглеждат шафран в Украйна » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Как отглеждат шафран в Украйна

Акценти

  • Шафрановият минзухар до 8 години може да расте на едно място

Богатата почва позволява на растенията да развиват големи луковички

В град Херсон, Южна Украйна, фермерите вече са насочили вниманието и усилията си към отглеждането на алтернативни култури. Опитът, които са натрупали в новите производствени направления е уникален. Една от културите, които отглеждат успешно е шафранът. Той е смятан за най-скъпата подправка в света. Придава уникален вкус и аромат на ястията и има лечебни свойства.

Стопаните в Украйна събират подправката на ръка. Те обясняват, че от един хектар добивите могат да варират от 4 до 10 кг. Растението е непретенциозно, не замръзва и може да расте на едно място до 8 години.

В света са познати 56 вида минзухари. Шафрановият (Crocus sativus) цъфти през есента. Останалите видове са декоративни и цъфтят през пролетта.

Един от фермерите, който се занимава с отглеждане на шафран разказва, че преди четири години е започнал с 5 акра. Стартирал отглеждането на растението от семена. След година площите му вече били 20 акра, а на третата година  – 1 хектар. Преди година е закупил шафранови луковици от Холандия и вече има 3 хектара с минзухари. Сега той произвежда мед с шафран, чай, тинктура, която може да лекува възпалено гърло и не само. Изпробвал е върху себе си различни рецепти за подобряване на здравословето си. Продукцията си той разпространява както по интернет, така и чрез познати. Подправката може да се купи и там на място, а цената й за 1 грам е 195 UAH (украинска гривня), или малко над 6 евро.

Килограм посадъчен материал струва около 4,5 евро. Килограм сушени подправки на пазара на едро вървят в диапазона от 1,5 до 2,5 хил. евро. За отглеждането и събирането на един килограм шафран са нужни поне 350 часа тежка работа.

Добрите почвени условия дават летящ старт за развитието на растенията

Холандецът Олег Демченко, който продава посадъчен материал на фермерите в Херсон разказва, че е изненадан от размера на луковиците, които развиват растенията там. Почвата е изключително богата и ги подхранва, за да  нараснат толкова много.

Фермери разказват, че растенията се гледат много лесно. Имали са случай на изгубени луковички, търкулнали се случайно някъде. След време те успявали да поникнат и цъфнат на необичайни места. Дори липсата на вода не е сериозен проблем за отглеждането на минзухарите. Много от стопаните в областта споделят, че консумират редовно от растенията, за да са здрави.

Световен лидер в отглеждането на шафранов минзухари е Иран. Въпреки това, според запознати качеството му не е много високо. Там почвата е глинеста и липсва влага, което е и основната причина за това.

През изминалата година фермерите в Херсон са събрали 5 кг шафран от 2,5 хектара. Реколтата се събира в края на септември до средата на октомври. Работата започва от рано сутрин и продължава около 12 часа.

 

 

Сродни публикации