Как морковите помогнат в строителството » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Как морковите помогнат в строителството

Акценти

  • Учените са открили, че с добавката от морков, якостта на бетона се е увеличила с 80 %

Целулозата от моркови добавена към цимента повишава якостта му и сваля количеството емисиите на въглероден двуокис

В резултата на климатичните промени все по-често ставаме свидетели природни бедствия и катаклизми. Разрушенията по света не са никак малко. В тази връзка група учени от британския университет в Ланкастър са провели експеримент за подобряване здравината на бетона. Чрез блендер за храна те са смесили моркови с бетон. По този начин те са опитали да подобрят продукта, правейки го по-здрав и екологичен. След направените опити, учените са открили, че с добавката от морков, якостта на бетона се е увеличила с 80 %. Това съобщават от GreenTech.bg.

При опитите е установено още, че добавяйки моркови може да се елиминира появата на пукнатини в бетона. Така и употребата на цимент намалява, а заедно с нея и общото количество въглероден диоксид (СО2). Според оценките на Международната агенция по енергетика именно то е причина за 7% от общите емисии на СО2 в световен мащаб.

За провеждането на опитите от CelluComp са предоставили морковен материал. CelluComp е шотландска компания, която работи върху разработването на устойчиви строителни материали. Според изпълнителният директор на компания Кристиан Кемп-Грифинв голяма част от състава на зеленчука е вода. Въпреки това той е хрупкав и твърд заради целулозата. Именно нейните влакна имат много добри якостни характеристики. В тях се крие и силата наморковите.

В дървесината също има достатъчно количество целулоза.  За смесването й с бетон обаче е по-лесно тя да се извлича от зеленчуците. Селското стопанство генерира голямо количество растителни отпадъци. Именно те са изключително евтин и екологичен източник на влакнини.

От CelluComp обясняват, че много малко количество целулоза е достатъчно за промяната на свойствата на цимента. Тя променя начина, по който водата се държи по време на втвърдяването на цимента. Морковеният материал обича да задържа водата. Така се получава химическа реакция, която се случва между влакната и цимента.

Екипът от учени продължава да експериментира с различни зеленчукови смеси. За направата на по-як цимент е тествано и захарното цвекло. Целта е да се намери приложение на голямото количество цвеклова целулоза, която остава след производството на захар.

 

Сродни публикации