Как може да се подобри вкуса на картофите » Съвети в земеделието

октомври 27, 2020

Как може да се подобри вкуса на картофите

Акценти

  • Добивът на картофи може да се повиши и чрез поставяне на клубените в органо-минерални смеси

Различни методи подпомагат растежа и развитието на клубените, за да се повишат и добивите.

Добивите на картофи могат да бъдат увеличени, ако в продължение на няколко часа  клубените се поставят в азотно-фосфорни торове (600 г амониев нитрат и 800 г суперфосфат на 10 литра вода).

Азотът допринася за растежа и развитието на клубените, а фосфорът – стимулира развитието на кореновата система. Така благодарение на тези два химични елемента реколтата може да се повиши с 10-15%.

Количеството на продукцията може да се промени и чрез поставяне на клубените в органо-минерални смеси (96% от торф или хумус), 1,2% урея, 1,3% суперфосфат и 1,5% калиев хлорид).

За слепване на компонентите се добавят лопен, нишестена паста, меласа, желатин и др.

Клубените могат да се поставят още и в пепел, която съдържа много микроелементи. Така ще подобрите вкуса и ще повишите съдържанието на скорбяла в картофите с 1-2%.

В кисели почви може да се добави борна киселина като превантивна мярка срещу обикновена краста. Този метод не изисква влагането на сериозни разходи, но е икономически ефективен, тъй като подпомага и повишаването на добивите.

 

Сродни публикации