Как може да се повиши устойчивостта на пшеницата » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Как може да се повиши устойчивостта на пшеницата

Акценти

  • Много от сортовете пшеница имат приблизително еднаква чувствителност към метеорологичните изменения

Учени откриха, че повечето сортове реагират аналогично при различни метеорологични условия, което причинява спад в добивите

Според изследвания на екип от учени европейската пшеница не е достатъчно устойчива на климатичните промени. През изминалата година много от фермерите разбраха това по трудния начин. В много страни от ЕС беше отчетен спад в реколтата. На някои места сушата нанесе огромни щети, на други – прекомерните валежи придружени с градушки.

Учените твърдят, че глобалното затопляне и климатичните промени ще продължат да влияят на селското стопанство. Това трябва да бъде  сред водещите фактори при избор на селскостопански култури. За съжаление някои сортове пшеница не са толкова устойчиви на променливите климатични условия. По тази причина се ограничава и разнообразието на отглежданите такива. Това е тенденция, която се наблюдава пред последните години в много страни от Европа. Експерти е съмняват, че заедно с това ще започне и спад в средния добив на годишна база.

Изследванията на учените са показали, че много от сортовете пшеница имат приблизително еднаква чувствителност към метеорологичните изменения. Това сериозно застрашава устойчивостта на културите и добивите от тях. Необходимо е да се потърси решение, което да осигури по-добър и богат избор от сортовете отглеждани селскостопански култури.

Учените смятат, че дори корекция в генотипа на растенията не би могла да бъде решение. Нужно е да се създадат сортове с различна реакция и устойчивост на критичните атмосферни услови. През изминалата година ясно пролича колко сериозно може да се понижи доходността на пшеницата при продължителните суши. Качеството й пък се влошава драстично заради обилните валежи. Доказано е, че топлинния стрес възпрепятства адаптирането й към климатичните промени.

 

Сродни публикации